SAVETI

ŠTA JE KRVAVA MRLJA U JAJETU? VEĆINA JE ZANEMARI I NASTAVI SA KAJGANOM: Obratite pažnju je li u žumancetu ili belancetu!

Autor Tamara Veličković

Da li ste nekada uočili crvenu ili "krvavu" mrlju u jajetu?

Izvor: Shutterstock/SomTaste

Ove mrlje ste sigurno nekoliko puta zanemarili. To radimo i sa raznim voćkama - vidimo flekicu ili neko udubljenje i vodimo se time da "nije ništa strašno". Da li ste primetili da je boja mrlje, koja se obično nađe u žumancetu, crvene boje? One su česta pojava, a većina ljudi misli da krvava mrlja pokazuje da je jaje oplođeno, ali to nije tačno.

Ova mrlja se javlja u jajetu zato što je došlo do pucanja kapilara u jajniku kokoške. Da li će se to desiti zavisi od starosti kokoške, vrste hrane koju jede i uslova u kojima živi, ali to nikako ne znači da to jaje nije dobro za jelo, tvrdili su svojevremeno stručnjaci. Prema tome, ne brinite se ako naletite na ovakvo jaje prilikom njegove pripreme.

Krvava mrlja može da se nađe i u belancima. Podsetimo, mediji su pre nekoliko godina pisali o ženi iz Kine koja je u belancetu ugledala crvenu tečnost nalik krvi. Kupila je 15 jaja u prodavnici, bila su skuplja od ostalih, a prodavci su naveli da je razlog taj što su kokoške jele samo insekte, kao i da crvena tečnost nije neobična pojava.

S druge strane, naučnici su objasnili da crvena tečnost u belancima može da se pojavi zbog parazitske bakterije koja živi u debelom crevu kokoške ili zbog ishrane kokoške zabranjenom hranom. Takođe, spomenuli su da kokoške nemaju menstrualni ciklus i savetovali su da se belanca sa crvenim mrljama ili tečnošću nalik krvi ne jedu.

(MONDO)