Većina ljudi u Srbiji drži u frižideru paradajz, krompir, krastavac... To su samo neke od namirnica koje je bolje čuvati van frižidera, tvrde nutricionisti. Dok frižider određenoj hrani čuva svežinu i produžava rok trajanja, nutricionistkinja Nataša Đukić ističe da postoji hrana koju ne treba čuvati u frižideru, kao i namirnice koje ne bi trebalo zajedno da se drže.
"Iako su neki proizvodi u ishrani dobri u kombinaciji jedan sa drugim, oni zapravo ne mogu koegzistirati kada je u pitanju skladištenje. Neke namirnice emituju etilen, gas zbog kog proizvodi prerano sazrevaju. Postoje proizvodi koji su osetljivi na gas i mogu brže da se pokvare ako su mu izloženi. Zato neke namirnice treba da izbegavaju jedna drugu, po svaku cenu", navela je Nataša na svom Instagram profilu i dodala:
"Kada je u pitanju skladištenje namirnica, treba imati na umu da je pojedine namirnice bolje skladištititi van frižidera", rekla je Nataša, a evo o kojima namirnicama je reč:
NE SKLADIŠTITI ZAJEDNO:
- Avokado
- Banane
- Jabuke
- Breskve
- Dinje
- Mango
NE ČUVATI U FRIŽIDERU:
- Paradajz
- Krastavac
- Crveni luk
- Krompir
- Limun
- Beli luk
(MONDO)