TOP 10

STRANCI REKLI 10 NAJBOLJIH I NAJGORIH SRPSKIH JELA! Jedno iz zlatiborskog kraja odnelo POBEDU - Da li se slažete?

Autor Teodora Boškovski

Stranci su rekli svoje! Ovo su najbolja i najgora jela u Srbiji.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac/Tamara Sekulović

Srbija je zemlja koja može da se pohvali bogatom tradicijom, običajima, prirodom, ali i "širokim rukama", tačnije gostroprimstvu kada je reč o stranicima. Ljudi iz različitih delova sveta rado dolaze kod nas, uživaju u čarima noćnog života, ali i našim specijalitetima. Između ostalog, zbog toga rado dolaze opet...

Kada je reč o srpskoj hrani, svetski poznati kulinarski sajt "Taste Atlas" je to prepoznao i objavio listu 10 najboljih srpskih jela i pića. Evo kako to izgleda:

1. Komplet lepinja
2. Ajvar
3. Burek sa sirom
4. Moravska salata
5. Sarma
6. Pasulj
7. Viljamovka
8. Leskovački roštilj
9. Petrovački kulen
10. Krofne

Inače, portal "Taste Atlas" svojevremeno je objavio i listu najgorih srpskih jela, a na njoj su se našla i neka od omiljenih specijaliteta domaće kuhinje. Stručnjaci su sastavili top 10 najgorih jela iz Srbije, a kao najgore ocenjeno jelo na njoj bile su pihtije, koje su ovako opisali:

"Pihtije su srpsko jelo koje se pravi od svinjskih iznutrica in delova kao što su glava ili papci. Meso se kuva zajedno sa biberom, crnim lukom, šargarepom i lovorovim listom dok ne postane toliko mekano da se odvaja od kostiju. Zajedno sa masnom tečnošću u kojoj se kuvalo, meso se stavlja u činije ili plehove, pa se ostavi da se ohladi i stegne aspik. Ovaj žele od mesa se služi narezan na kocke kao predjelo, uz hladno kiselo povrće i čašicu rakije."

Preostala najgore ocenjena srpska jela prema ovom kulinarkom portalu su:

1. Nasuvo ili rezanci sa makom
2. Slatko
3. Popara
4. Riblja čorba
5. Srpska salata
6. Svadbarski kupus
7. Proja ili projara
8. Čvarci
9. Podvarak

A koja su vaša omiljena jela domaće kuhinje?

(MONDO/Kurir.rs)