Stil

SVEŽA NAMIRNICA KOJU STALNO JEDEMO LETI JE NAJOPASNIJA: Najviše ljudi OTRUJE i to samo zbog jedne "MALE" GREŠKE

Autor Maja Gašić

Saznajte koje namirnice najviše uzrokuju trovanje kod ljudi.

Izvor: Shutterstock/Dory_hudhori

Američki 'Consumer Reports' objavio je popis 10 najrizičnijih namirnica, pa je analizirao podatke o bolestima koje se prenose hranom. Te je podatke između 2017. i 2022. prikupila američka Uprava za hranu i lekove, ako i tamošnje Ministarstvo poljoprivrede, a na iznenađenje mnogih, zelena salata našla se na vrhu lestvice najrizičnijih namirnica.

Trovanjapovezana sa svežom zelenom salatom i salatama u kesama (prodaju se u supermarketima) uzrokovala su više smrtnih slučajeva nego bilo koja druga kategorija hrane u poslednjih pet godina, izvestio je "US Consumer Reports."

Zelena salata je najrizičnija

Jedan od verojatnih izvora kontaminacije je voda kojom se navodnjavaju polja salate. Naime, kada đubrivo s obližnjeg hranilišta dospe u sistem za navodnjavanje salate, bakterije iz životinjskog izmeta mogu u njoj da završe.

Između 2017. i 2022. ukupno 614 ljudi u Americi zaraženo je ešerihijom koli, kao i listerijom koja se nalazi u lisnatom povrću, a jedanaest od tih 614 ljudi umrlo je od posledica trovanja.

Zelena salata je najrizičnija namirnica

Najveći rizik predstavljaju salate iz kesica na kojima piše da su već oprane pa ih mnogi pre pripreme i konzumiranja više ne peru. Savet stručnjaka je da se uvek kupe cele glavice salate i uklone spoljni listovi koji su najverojatnije prljavi i kontaminirani.

Na drugom mestu liste najrizičnijih namirnica su jaja, a slede ih tunjevina, ostrige, krompir i sir.

(MONDO)