"TEČNO ZLATO" ZA ZDRAVA CREVA I JAKE ZGLOBOVE: Ledena supica krcata KOLAGENOM I VITAMINIMA, najbolja je kad su vrućine

Svi znaju da je topla supica čudo za imunitet, a kada se jede ledena, neverovatno je korisna za zdravlje - poboljšava rad creva, hidrira telo i jača zglobove.

YouTube/Printscreen/OlgasFlavorFactory

Prednosti pileće ili kokošje supe za zdravlje nadaleko su poznate. Lekari je preporučuju kod prehlade, gripa, bogata je vitaminima, mineralima i proteinima koji pomažu da se podboljša imunitet i podigne odbrana protiv virusa. Ovi benefiti supe, naravno, ne leže u rezanicima i knedlama, već u bujonu koji se pravi kada se meso i kosti skuvaju.

A da li ste znali da bujon od kostiju može i te kako da bude koristan kada se konzumira leden? Dr Kelien Petruči, stručnjakinja za ishranu, kaže da je ovakva tečnost posebno blagotvorna leti, čak je nazvalo "tečnim zlatom" za zdravlje creva!

Prednosti bujona od kostiju

Bilo da je leden ili vruć, bujon od kostiju je bogat kolagenom, želatinom i glicinom. Prema dr Petruči, kolagen je prepun esencijalnih aminokiselina koje pomažu da koža bude zdravija, kao i zglobovi i creva.

"Kolagen je najzastupljeniji protein u telu i održava strukturu kože – ali ovu supstancu počinjemo da gubimo kako starimo", kaže dr Petruči. "To je savršeno prirodno, ali i takođe razlog zašto se  preporučuje da jedete hranu bogatu kolagenom, kao što je supa od kostiju (koja se dobija iz vezivnog tkiva životinjskog porekla) tokom celog života", ističe.

Dr Kelien napominje da kolagen sadrži 19 aminokiselina, što je odlično za zdravlje crevnog mikrobioma.

"Mnoge aminokiseline koje čine kolagen, posebno glutamin i glicin, povezane su sa zdravljem creva. Glutamin  može da pomogne u popravljanju sluznice creva i poboljšanju varenja", kaže ona. Još jedan faktor koji pomaže jačanje creva je obilje želatina, za koji dr Petruči kaže da se formira kada se kolagen koji se nalazi u bujonu od kostiju kuva i ima antiinflamatorna svojstva.

Kolagen je dobar izvor određenih esencijalnih vitamina i hranljivih materija, uključujući kalcijum, magnezijum i fosfor. Dr Petruči takođe ističe da je bujon od kostiju brz i lak način da dodate malo proteina ishrani, kao i da povećate hidrataciju tela.

Odličan za leto

"Ledeni bujon od kostiju je odličan dodatak ishrani i savršen je za leto. Ima iste prednosti kao i obična vruća supa od kostiju. Poboljšava zdravlje creva, bogat je proteinima i odličan je izvor kolagena", slaže se dijetetičarka Ejmi Šapiro.

Kako bi bio ukusniji, u ovaj bujon možete da dodate krišku limuna ili da ga pomešate sa zelenim smutijem (koji nije sladak), od njega napravite gaspačo (ledenu paradajz čorbu)...

(MONDO)