Da li ujutru pijete čašu tople vode sa ceđenim limunom? Nutricionisti često preporučuju i da se na prazan stomak, pre doručka, uzme pola ceđene pomorandže, razmućene u malo vode i sa prstohvatom cimeta. Po njihovim rečima, ovi napici pomažu da se pokrene metabolizam nakon spavanja i pospeši pražnjenje creva.

A koja hrana je dobra da "pokrene mašinu" i pospeši rad creva? 

Ruska dijetetičarka Liza Afinskaja navela je jednu namirnicu koja se pokazala veoma delotvornom kod problema "lenjih" creva. Njen savet jeste da dan započnete hlebom od celih zrna.

Po njenim rečima, greška koju mnogi prave za doručak jeste što se "zatrpavaju" belim pecivom, odnosno hlebom i proizvodima koji su napravljeni od rafinisanog brašna. Ovakva hrana "blokira" metabolizam, opterećuje varenje i usporava ga, tako da nikako ne bi trebalo da se jede na prazan stomak, kada nam je metabolizam još uvek "uspavan". Afinskaja ističe da konzumiranje hleba od celog zrnevlja ima  blagotvoran efekat na creva.

Takođe, za normalan i "tečan" rad digestivnog trakta, u ishranu treba dodati bulgur, heljdu, smeđi pirinač i druge integralne žitarice. Pored toga, dijetetičarka je preporučila kefir, jogurt bez šećera, voće, povrće, orahe, laneno seme, kimči...

(MONDO)