Čišćenje frižidera često može da otkrije namaze kojima je rok trajanja odavno istekao. Ipak, istina je da se dešava i da otvorimo namaze koji nam izgledaju pokvareno, a kojima se datum isteka roka ne približava. Da li tada treba da bacimo ove namaze ili da ih zadržimo? Prema rečima nutricionistkinje Meri Sabat, postoje neka opšta pravila kojih treba da se pridržavamo.
Prvo i najvažnije jeste da znamo da li je pakovanje otvoreno ili nije. Namazi koji nisu otvoreni imaju duži rok trajanja jer nisu bili izloženi spoljašnjim uticajima koji ubrzavaju rast bakterija. Nakon otvaranja pakovanja, rok trajanja se značajno smanjuje. Oznaka "najbolje upotrebiti do" odnosi se na period kada je proizvod najboljeg kvaliteta, ukusa i teksture.
Ovo su namazi koje ne treba da konzumirate nakon isteka roka trajanja:
Majonez
Prema preporukama američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA), majonez treba baciti najkasnije dva meseca nakon otvaranja. Majonez obično sadrži kiseline koje sprečavaju kvarenje i ubijaju bakterije. Ipak, ako je majonez, primera radi, stajao ceo dan na suncu tokom pripreme roštilja, najbolje je baciti ga pre isteka roka trajanja. Ukoliko primetite da je majonez promenio boju ili postao previše vodenast, bacite ga, bez obzira da li je rok trajanja istekao ili ne.
Pavlaka
Pavlaka može mnogo brže da se pokvari od ostalih mlečnih proizvoda. Prema preporukama američkog Ministarstva poljoprivrede, u frižideru treba da se čuva od jedne do tri nedelje. Ipak, ako primetite da se tečna forma previše stvara po površini, to je znak da treba da je iskoristite u naredna dva dana. Pavlaku nikad ne zamrzavajte.
Senf
Senf je izdržljiva namirnica i nećete imati problema ako ga koristite tokom cele sezone roštiljanja. Senf ostaje dobar godinu dana nakon otvaranja ako ga čuvate u frižideru. Preporuka da senf stavite u frižider nakon otvaranja odnosi se na očuvanje kvaliteta, a ne na sigurnost. Pokvareni senf imaće neprijatan miris i ukus.
Kečap
Baš kao i senf, kečap takođe treba da se stavi u frižider odmah nakon otvaranja. Na taj način se čuva njegov kvalitet,. Za razliku od sengfa, kečap će sačuvati kvalitet oko šest meseci nakon otvaranja. Nakon toga može da postane kiseo.
BONUS VIDEO:
(MONDO)