Sveži domaći sir je zdravija namirnica od kupovne kriške. Pravljenje domaćeg sira smatra se pravim kulinarskim podvigom, a svi znamo da je sir moćna namirnica koja se slaže uz sve - možemo da ga pomešamo sa slatkišima, jedemo uz slane obroke, a mnogi ga konzumiraju za vreme užine. Uvreženo je mišljenje da pravljenje sira kod kuće oduzima mnogo vremena, a to je daleko od istine. Prirodni procesi u mleku obavljaju posao sirenja samostalno.
Za ovo kulinarsko umeće potrebno vam je nekoliko litara svežeg mleka, "sirište" ili "maja", lonac, gaza, drvena varjača, so. Profesionalci ističu da je za pravljenje domaćeg sira najbolje domaće mleko, jer ono daje mnogo više sira, a ukus je bolji. Ukoliko niste u mogućnosti da nabavite punomasno mleko dobijeno od krava, onda se možete poslužiti i nemasnim mlekom iz prodavnice. Ipak, u tom slučaju, dobićete manje sira.
Sirište vam je potrebno kako bi se mleko zgusnulo. So, osim što deluje i kao konzervans, poboljšava ukus svakom siru. Dakle, ukoliko želite da napravite kilogram domaćeg sira,potrebno vam je: pet litara svežeg punomasnog mleka, jedna supena kašika sirišta i so. Nakon toga, obezbedite sebi potreban alat poput šerpe za zagrevanje mleka, vanglice, čiste gaze, drvene varjače i teškog predmeta kojim ćete pritisnuti sir nakon ceđenja.
Najbolje je da sir spremate uveče, kako bi tokom noći mogao lepo da se ocedi i usiri. Prvi korak jeste da zagrejete mleko. Čim osetite da je mlako, dodajte sirište i mešajte. Napomena: mleko ne sme da bude vrelo, jer se smesa neće zgusnuti. Poklopite šerpu loncem i ostavite da odstoji minimum četiri sata, a još bolje - cele noći.
Ujutru ili nakon četiri sata, procediste smesu od mleka kroz gazu, tako da sav gust sadržaj ostane u gazi. Vežite krajeve čvrsto i okačite da se iscedi sva surutka. Siru je potrebno i po nekoliko sati da se oslobodi tečnosti, a nakon toga, smesu sa gazom prebacite u cediljku. Uzmite težak predmet i stavite ga preko nje, kako bi se sir potpuno ocedio.
Kad dođe vreme, pažljivo ga izvadite iz gaze i stavite u posudu koja je šira od sira. Sir možete da posolite po svom ukusu, ali važno je da ga ne sečete na male kocke kako se ne bi raspadao. Još uvek je mlad i mekan sir, pa je najbolje da ga isečete na kocke ili trouglove. Pogledajte kako izgleda detaljan proces:
BONUS VIDEO:
(MONDO)