DOM

5 STVARI KOJE DIZAJNERI ENTERIJERA NIKADA NE DRŽE U SPAVAĆOJ: Nije problem što su DEMODE, nego vas živciraju svaki dan!

Autor Tamara Veličković

Dizajnerka enterijera otkriva koje stvari u spavaćoj sobi nam ne dozvoljavaju da se odmorimo, a da toga nismo ni svesni.

Izvor: Shutterstock

Kažu da dom treba da bude mirno utočište u kome je odstranjen svaki stres. Kad zamislite prostor koji vam mami osmeh čim u njega zakoračite, kako on izgleda? Trebalo bi da budete preplavljeni osećajem prijatnosti i udobnosti, a ukoliko to nije slučaj, možda imate stvari koje su glavni okidači stresa. Prema rečima Keli Kruger, dizajnerke enterijera, postoje pravila u koje ljudi nisu upućeni. Zato je navela pet stvari koje ona nikada ne bi držala u spavaćoj sobi. Evo o kojima je reč:

Posteljina od poliestera

"Možda je jeftinija od drugih tkanina, ali nikad je ne bih kupila. Moj omiljeni materijal za posteljinu je 100 odsto pamuk, a zatim skuplji lan i svila. Kada je u pitanju posteljina, uvek izbegavam poliester. Napravljen je od plastičnih vlakana i nije tako prozračan kao prirodni materijal. Može zarobiti vlagu, što će vam sigurno poremetiti san. Za razliku od pamučnog čaršava, koji će vremenom omekšati, poliesterski materijali će se brzo pohabati uz redovno pranje", ističe dizajnerka enterijera.

Jarke boje

"Žive boje mogu da vam poremete odmor pre spavanja. Volim da prostor ukrašavam svetlim bojama i smelim šarama, ali ih retko koristim u spavaćoj sobi. Paleta jarkih boja može da napregne oči i optereti um, što otežava opuštanje. Umesto toga, uspostavljam ravnotežu kontrastom svetlih nijansi i tamnih prigušenih boja, kako bih stvorila opuštajuće okruženje. Primera radi, beli zidovi su savršeni za tamnoplave zavese od somota", objašnjava Keli.

Otvoreni ormari

"Otvoreni ormari, odnosno stalci za garderobu, postaju sve popularniji, ali spavaća soba je jedina prostorija koju ne preporučujem za tako nešto. Stvaranje opuštajuće zone ne treba da ima trenutak u kom ćete brinuti da li su vam džemperi uredno poređani. Preferiram ormar za garderobu sa čvrstim vratima i fiokama, tako da vaša spavaća soba može da bude uredna i kada sve vaše stvari odložite. Što manje vizuelnog nereda, to bolje", kaže dizajnerka enterijera.

Ogledalo u spavaćoj sobi

"Izbegavanje ogledala u spavaćoj sobi je više od sujeverja. Mislim da previše ogledala, posebno prekoputa kreveta, mogu da poremete dobar san. Neki to smatraju lošom srećom, a u Feng šui praksi veruje se da će ogledalo odražavati energiju sobe i potencijalno pojačavati negativnu energiju. Ako odlučite da stavite ogledalo u svoj prostor, pokušajte da ga postavite promišljeno, tako da reflektuje svetlost i da date iluziju većeg prostora", savetuje Keli.

Komode bez fioka

"Iako minimalistički noćni ormarići stvaraju lep utisak, ubrzo će vas nervirati nemogućnost da odložite stvari u fioke. Nered se na komodi gomila, a vaš prostor se pretvara u stresan deo. Uvek biram noćni ormarić sa najmanje jednom fiokom. Za dodatni efekat luksuza, odlučite se za noćne ormariće na kojima možete da stavite uređaje se da pune", ističe dizajnerka enterijera.

BONUS VIDEO:

(MONDO)