PROVERITE!

OPREZ KAD JEDETE KOD KINEZA! DA LI UOPŠTE POSTOJI ROK TRAJANJA: Evo šta treba da gledate, jedna oznaka sve UZNEMIRI!

Autor Tamara Veličković

Da li Kinezi ambalaže hrane obeležavaju rokom trajanja?

Izvor: Shutterstock

Kineska hrana je doživela veliku popularnost u Srbiji. Slatko, ljuto, gorko, kiselo i slano - ukusi su koji čine jednu od najupečatljivijih kuhinja na svetu, a ono što je posebno karakteristično za nju, jeste brza termička obrada sastojaka u voku čime se zadržavaju svi ukusi, ali i vitamini. Ipak, da li ste ikada pogledali rok trajanja na namirnicama kineskog porekla?

Iako je, uglavnom, reč o sosevima sa dužim rokom trajanja, nudlama, raznim začinima i marinadama koji mogu dugo da stoje, kineski prodavci iz Bloka 70 na Novom Beogradu otkrili su šta treba da znamo. Na prednjoj strani (ređe na zadnjoj) neke kese/pakovanja uvek su označene datumom proizvodnje, ali ne datumom isteka važenja te namirnice.

Dakle, ako piše "2022. godina" ili mesec iz 2023. koji je prošao, nemojte da vas to uznemiri. Ne znači da određena hrana više nije "u roku trajanja", već da je tada proizvedena. Ono na šta treba da obratite pažnju jeste da gotovo nikada nije naznačen "specijalni" datum isteka roka trajanja, jer on zavisi od momenta otvaranja neke namirnice.

Stoga ćete, uglavnom, na poleđini proizvoda videti oznaku "18" ili "24", koja upućuje na mesece tokom kojih se namirnica može koristiti - od datuma otvaranja pakovanja. Ipak, uvek je najbolje da proverite sa prodavcem na licu mesta koliki je taj broj meseci, jer ima nekoliko brojeva koji se odnose na razne stvari vezane za poreklo/sastav namirnice, a slova su na kineskom jeziku, pa je teško tumačiti na šta se koji broj odnosi.

Izvor: YouTube/KAARO MIX VLOGZ

Izuzetak su neka pakovanja na kojima piše "shelf life", na engleskom jeziku, a u prevodu na srpski, to bukvalno označava upravo rok trajanja "na polici". Ponekad, doduše, postoji i deklaracija na srpskom jeziku, gde jasno pišu sve ove informacije, ali se one ne podrazumevaju na svakom proizvodu.

BONUS VIDEO:

(MONDO/biznis.telegraf.rs)