Sezonja dinja još uvek traje, kod nas se mogu naći razne vrste ovog slasnog povrća (da, dinje zvanično spadaju u grupu povrća iz porodice krastavaca), a jedna od najomiljenijih je "ananas". U septembru su i jeftinije, tako da domaćice vredno listaju recepte u potrazi za najboljim, ne bi li iskoristile povoljan trenutak. Neki nutricionisti čak tvrde da su zdravije od lubenice, ali kad je reč o kombinovanju sa drugom hranom i pićem, treba biti oprezan.
Poznata ruska dijetološkinja, Marijat Muhina kaže da ovo slatko povrće ne treba kombinovati sa alkoholom, posebno pivom, kao ni sa fermentisanim mlečnim proizvodima.
Po njenim rečima, ova kombinacija namirnica može da dovede do problema sa varenjem, uključujući nadimanje, dijareju, grčeve i mučninu.
"Ako imate problema sa zatvorom, pak, ova kombinacija bi mogla da bude rešenje jer ima laksativan efekat", objasnila je Muhina.
Vezano za dinje, pak, postoje i neki mitovi, a koje je "razbila" druga stručnjakinja iz oblasti zdrave ishrane. Nutricionistkinja Olga Šestakova je otkrila da teorija o tome da vodu i druga pića ne treba piti tokom i nakon konzumiranja dinje jer mogu da poremete varenje, zapravo je mit. Po njenim rečima, stomak odlično "radi" na podeli hrane na frakcije i prilagođen je da svari raznovrsne namirnice, a često i istovremeno.
O tome kako da odaberete najbolji "primereak" ovog povrća, gastroenterolog Ekaterina Kašuk je rekla da kora zrele dinje treba da bude elastična, da se blago savija kada se pritisne. Ako je dinja previše tvrda, verovatno još nije zrela za konzumiranje.
BONUS VIDEO:
(MONDO)