Za majčino mleko kažu da je najzdravija i najprirodnija namirnica. Prebogato je hranljivim materijima potrebnim za rast i razvoj novoronđečeta, a poseduje i antibakterijska, antivirusna i antiparazitna svojstva.
Mame širom sveta to znaju, pa ga koriste maksimalno što mogu. Neke ga i zamrzavaju i čuvaju za buduće dane. Međutim, sve ima svoj rok trajanja.
Britni Edi, mami iz Odaha, SAD, sve lađe su potonile kada je shvatila da se njeno mleko pokvarilo nakon sedam meseci od porođaja. Bilo joj je žao da ga baca i nakom malo istraživanja otkrila je da i ako mu je prošao rok trajanja, mleko može da se iskoristi na drugačiji način - za pravljenje sapuna. Jedno pakovanje od šest manjih sapuna prodavala je za 30 dolara (skoro 30 evra). Inače, cena majčinog mleka na crnom tržištu je i do 600 evra za litar.
Majčino mleko ima mnoge prednosti za kožu. Sadrži laurinsku kiselinu, koja ima antibakterijska svojstva i može da pomogne u smirivanju kože.
"Pomaže kod starenja, bora, strija i suve kože. Nije samo za bebe. Kod beba će pomoći kod pelenskog osipa, pomoći će kod ekcema, pomoći će ako imaju bilo kakve posekotine i pomoći će da se izleče opekotine od sunca", otkrila je ova mama.
Ovu ideju ne bacanja majčinog mleka i iskorišćavanja do zadnje kapi, podržala je pre par godina i Jelena Đoković, žena našeg teniskog asa. Poznata po svom naturalističkom pogledu na svet, zagovornica prirodnih prepara, zdrave ishrane i načina života, tada je šokirala domaću javnost. Međutim, u svetu to je odavno postala praksa.
"Vratili smo se kući nakon četiri meseca provedena na putu i pronašla sam sve ove kesice zamrznutog mleka. Dane i noći sam provela u 'pumpanju' i deo mene ne može da veruje da nisam uspela da ih iskoristim. Sada mi svi kažu da im je istekao rok i da bi trebalo da ih bacim, ali jednostavno ne mogu. Srećom dobila sam mudar savet kako da ih iskoristim - za pravljenje sapuna, kupki, kozmetičkih preparata. Upravo ću to i uraditi", napisala je tada Jelena Đoković.
BONUS VIDEO:
(MONDO)