Kada je jedna švedska firma proizvela mleko od krompira, nastala je pometnja. Šveđani ga piju za dugovečnost, kažu da je odličan izvor vlakana, vitamina B12, gvožđa i folata. Uz sojino i bamedovo, zauzelo je visoko mesto na listi najtraženijih, a prodaje se u tri varijante: original, barista i nezaslađeno. Cena mleka se kreće od 3 do 5 evra, odnosno od 350 do 600 dinara.
Recept je preuzet od profesorke Eve Tornberg sa Univerziteta Lung koja je još 2017. proizvela neobično ukusnu i kremastu "emulziju od krompira". Proizvođači tvrde da je ovo mleko dobar izvor vitamina C, kalijuma, magnezijuma i antioksidansa, kao i da je od svih biljnih napitaka najmanje štetan za okolinu. Mleko od krompira sadrži manje šećera i masnoća i ne sadrži uobičajene alergene. Zato je odličan izbor za ljude koji su osetljivi na laktozu, gluten ili orašaste plodove.
Šta za ovo mleko kažu stručnjaci? "Jedan veliki izazov sa domaćim biljnim mlekom je taj što im nedostaje obogaćivanje drugih hranljivih materija koja sadrži kravlje mleko ili neko drugo biljno mleko iz prodavnice. Važno je da vitamine dobijate iz druge hrane ili suplemenata", upozorava Ketrin Perez, veganska dijetetičarka.
Kako napraviti ovo mleko?
Ogulite krompire i skuvajte ih. Kada su gotovi, ubacite ih u blender. Dodajte im vode do pola i malo mlevenih badema, ukoliko želite. Dodajte prstohvat soli i prirodni zaslađivač. Po želji dodajte i malo ekstrakta vanile. Sve to zajedno izblendujte i stavite u posudu. Ceo proces možete da pogledate u snimku:
BONUS VIDEO:
(MONDO)
Kevin Panter srušio Partizan: Crno-beli se čudesno vratili, ali onda ih srušio bivši kapiten!
Svetislav Pešić u emisiji izdiktirao spisak Srbije: Pozvao trojicu iz Zvezde, a četvoricu iz Partizana
"U seriji Sablja je izgovorena velika neistina": Vuk Drašković bez dlake na jeziku, pomenuo i pobunu Crvenih beretki
"Pomislio sam da su sve shvatili, a onda ne uradimo najlakšu stvar na svetu": Željko Obradović o Partizanovih 2-7
Željko Obradović o ključnom momentu poraza Partizana: "Moramo to da naučimo, nedopustivo je"