SAVETI

DA LI JE BOLJE JESTI PEČENI ILI KUVANI KESTEN? Poznati travar rešio dilemu, ne zapostavljajte ovo ČUDO od namirnice!

Autor Tamara Veličković

Zašto je kesten drugačiji od svih ostalih orašastih plodova i kako ga je najbolje jesti, otkrio je narodni travar Momčilo Antonijević.

Izvor: RTS/screenshot

Kesten je možda zapostavljena namirnica u Srbiji, ali stručnjaci ističu da je to velika greška. Pun je korisnih vitamina i minerala, hranljivih vlakana. Sadrži malo kalorija, obezbeđuje stabilan izvor energije za telo i ima vitamin C koji je dobar za krvne sudove, hrskavice, mišiće i kolagen u telu. O njemu je govorio i narodni travar Momčilo Antonijević koji je otkrio da li je bolje da jedemo pečeni ili kuvani kesten.

"Pored ovih mikroelemenata, bogat je i kalijumom koji je izuzetno važan kod ljudi koji pate od visokog krvnog pritiska, tako da je kesten odlična hrana i nutricionistička preporuka za sve ljude koje muči hipertenzija", rekao je travar za RTS i dodao da kesten obiluje složenim ugljenim hidratima koje se lagano vare.

Izvor: RTS/screenshot

Kod nas se uglavnom vezuje za poslastice i za slatkiše, za čuveni kesten pire. Međutim, on je namirnica koja se, posebno u planinskim krajevima Alpa ili u Italiji, koristi za mešenje hleba od kestenovog brašna, pravi se pasta od kestenovog brašna. Takođe je odličan u čorbama i uz divljač.

"Bolje je jesti kuvani nego pečeni kesten. Posebno kada se skuva i kada se ohladi, on deluje vrlo blagotvorno. On sadrži u sebi velike količine kalijuma, a vrlo malo natrijuma. Kod ljudi sa srčanim tegobama, vrlo često višak natrijuma može da bude uzrok tegoba, a nedostatak kalijuma takođe može da bude problematičan. Tako da je kesten prava namirnica i za ljude koji imaju srčane tegobe, visok pritisak, ali i za sve ostale, zato što se lako vari, daje nam osećaj sitosti i sadrži puno korisnih i zdravih materija", zaključio je na kraju gostovanja u Jutarnjem programu travar Momčilo Antonijević.

BONUS VIDEO:

(MONDO)