Stil

OSVANUO JELOVNIK SA TITANIKA! EVO ŠTA SU PUTNICI JELI 3 DANA PRE SUDARA: Za prvu klasu više vrsta mesa i paprena cena

Autor Teodora Boškovski

Osvanuo jelovnik sa potonulog "Titanika"! Evo u kojim specijalitetima su uživali putnici...

Izvor: Shutterstock/YouTube/screenshot

Prošlo je tačno 111 godina od najpoznatije i tada najveće pomorske katastrofe - prekookeanskog broda "Titanika". Za njega se verovalo da je u to vreme najmoderniji "nepotopivi" brod i niko nije ni slutio da će se putovanje kobno završiti jednim udarcem u santu leda.

Na prvo putovanje prema Njujorku iz Soutemptona u južnoj Engleskoj 10. aprila 1912. godine na Titanik se ukrcalo više od 2.200 putnika, a više od 1.500 njih je stradalo. Svi oni su dane na brodu provodili uz svakodnevne aktivnosti i navike. Bilo je svega, a najviše su se okupljali i družili na zabavama, ručkovima i večerama. Ako se pitate u kakvim specijalitetima su putnici uživali i šta je na jelovniku karta za prvu klasu sve podrazumevala, otkriće vam primerak menija koji je pre par dana prodat na aukciji za 84.000 funti (više od 95.000 evra).

Izvor: Profimedia/Henry Aldridge & Son

Jelovnik za večeru u prvoj klasi nudio je ostrige, jagnjetinu sa nanom, zatim lososa, meso mladog goluba, patku i piletinu serviranu sa krompirom, pirinčem i pireom od paštrnjaka. Za dezert služen je "Viktorijin puding" koji je te noći nuđen uz kajsije i francuski sladoled. Prema ovom primerku večera je servirana 11. aprila uveče, tri dana pre potonuća. Inače, primerak jelovnika pronađen je u foto albumu 60-ih godina posle smrti kanadskog istoričara Lena Stivensona.

Izvor: Profimedia/Henry Aldridge & Son

Aukcijska kuća Eldridž koja je organizovala prodaju, saopštila je da za sada nijedan primerak nekog jelovnika sa Titanika nije pronađen. Na aukciji su ponuđeni i drugi predmeti povezani sa Titanikom, kao što su sat koji je pripadao putniku druge klase, i ćebe, verovatno korišćeno u operacijama spasavanja putnika.

BONUS VIDEO:

 (MONDO)