Prošlo je tačno 111 godina od najpoznatije i tada najveće pomorske katastrofe - prekookeanskog broda "Titanika". Za njega se verovalo da je u to vreme najmoderniji "nepotopivi" brod i niko nije ni slutio da će se putovanje kobno završiti jednim udarcem u santu leda.
Na prvo putovanje prema Njujorku iz Soutemptona u južnoj Engleskoj 10. aprila 1912. godine na Titanik se ukrcalo više od 2.200 putnika, a više od 1.500 njih je stradalo. Svi oni su dane na brodu provodili uz svakodnevne aktivnosti i navike. Bilo je svega, a najviše su se okupljali i družili na zabavama, ručkovima i večerama. Ako se pitate u kakvim specijalitetima su putnici uživali i šta je na jelovniku karta za prvu klasu sve podrazumevala, otkriće vam primerak menija koji je pre par dana prodat na aukciji za 84.000 funti (više od 95.000 evra).
Jelovnik za večeru u prvoj klasi nudio je ostrige, jagnjetinu sa nanom, zatim lososa, meso mladog goluba, patku i piletinu serviranu sa krompirom, pirinčem i pireom od paštrnjaka. Za dezert služen je "Viktorijin puding" koji je te noći nuđen uz kajsije i francuski sladoled. Prema ovom primerku večera je servirana 11. aprila uveče, tri dana pre potonuća. Inače, primerak jelovnika pronađen je u foto albumu 60-ih godina posle smrti kanadskog istoričara Lena Stivensona.
Aukcijska kuća Eldridž koja je organizovala prodaju, saopštila je da za sada nijedan primerak nekog jelovnika sa Titanika nije pronađen. Na aukciji su ponuđeni i drugi predmeti povezani sa Titanikom, kao što su sat koji je pripadao putniku druge klase, i ćebe, verovatno korišćeno u operacijama spasavanja putnika.
BONUS VIDEO:
(MONDO)