Kako da

SAMO OVAKO NEĆETE DA UPROPASTITE PERJANU JAKNU! Detaljan vodič kako se PERE i SUŠI kod kuće - svaki korak je BITAN

Autor Teodora Boškovski

Pogledajte kako sami pravilno da operete perjanu jaknu za zimu. Svaki korak je bitan!

Izvor: YouTube/KatePolizzi

Hladni dani su pred nama, letnju odeću smo odavno zamenili toplijom i zimskom, a između ostalog na red su došle i jakne. Ukoliko još uvek ih niste pripremili za zimu i oprali, sada je pravo vreme! Najveću muku znaju da prirede perjane jakne. Perje u njima zna da bude osetljivo te je potrebno da budete pažljiviji prilikom pranja i sušenja.

Uglavnom se preporučuje hemijsko čišćenje kada su u pitanju osetljiviji komadi zimske odeće, ali neki nemaju tu mogućnost ili jednostavno žele kod kuće da ih operu. Kako ne biste uništili svoju omiljenu zimsku jaknu, ovo su neki od saveta, prenosi zadovoljna.hr. 

Nemojte prati više jakni odjednom

Postoji mogućnost da se pernata jakna "naduje"  tokom pranja i zauzme većinu prostora unutar bubnja, zato nemojte da preterujete i ubacujete u veš mašinu više jakni odjednom. 

Ne koristite klasični deterdžent

Obavezno perite jakne od perja s tečnim deterdžentom za osetljivu tkaninu. Pre pranja u veš mašini ubacite loptice. Silikonske ili pak teniske, izaberite sami. One će sprečiti "grudvanje" perja unutar jakne.

Izvor: YouTube/Screenshot/Mountain Warehouse

Perite perjane jakne na programu za osetljiv veš

Svaka perilica ima drugačije programe, ali za pranje jakni od perja uvek birajte one za osetljiv veš gde temperatura vode ne prelazi 30 ili 40 stepeni Celzijusa. Takođe, izbegavajte centrifugu.

Sušenje

Pre ranja, obratite pažnju na vreme. Poželjno je da napolju bude vetrovito kao bi se brže i lakše osušila. Takođe, prilikom sušenja redovno je rastresajte kako bi se perje ravnomerno rasporedilo. Imajte u vidu da  perjanoj jakni treba dosta vremena da se osuši, ponekad i dva do tri dana. I za kraj, dokle god imate problema sa "razbijanjem" grudvica perja, to znači da je jakna unutra još uvek vlažna.

BONUS VIDEO:

 (MONDO)