Kako da

JAPANSKO "ZLATO" MOŽETE DA IMATE NA DOHVAT RUKE! Evo kako se i kada u SRBIJI sade KAKI JABUKE - savršena je za IMUNITET

Autor Teodora Boškovski

Pogledajte kako sami da zasadite japanske "kaki" jabuke!

Izvor: YouTube/Screenshot/ShamrockgirlWorld

Iz dalekog Japana u Srbiji je unazad par godina popularna "kaki" jabuka - veoma zdrava i korisna za očuvanje imuniteta. Poseduje brojne prednosti i preporučuje se malokrvnim osobama, obolele od čira, kod više oboljenja želuca i creva, bolesti kardiovaskularnog sistema, kao i bolesti jetre. Prepuna je vitamina C koji štiti i jača imunite. Takođe i  sadrže kalijum, kalcijum i gvožđe, zbog čega blagotvorno deluju i na probavu.

Njihova popularnost nije samo "skočila" zbog benefita koje ima, već je i pristupačna cena ovih dana imala svoj udeo. Naime, u određenim supermarketima japanska "kaki" jabuke se može naći za 99 dinara po kilogramu. S obzirom na njenu zdravstvenu prednost, mnogi se pitaju kako da kaki jabuke imaju "na dohvat ruke" - u svom dvorištu. Evo kako se sade i kada je idealno vreme za sadnju!

Izvor: Mondo/Maja Gašić

Stručnjaci savetuju da se sadnica kakija se presađuje u zemlju, na stalno mesto, u rano proleće. Za naše krajeve najbolje je da se sadnica presađuje posle prolećnih mrazova, koji bi mogli da je oštete. Seme se može posejati u bilo koje doba, ali u zatvorenom. Važno je da kod klijanja temperatura ne bude niža od 10°C, jer to smanjuje klijavost.

Sadnja iz semena

Kada je reč o sadnji iz semena, ono se može posejati u bilo koje doba, ali u zatvorenom. Važno je da se seme nakon vađenja iz ploda dobro opere. Seme se prethodno potapa u vodu bar 3 sata, a zatim se seje u mešavinu komposta i rastresite zemlje i pokriva sa 1 cm zemlje. Posejano seme čuva se na toplom mestu, jer klija na višoj temperaturi. Biljci je potrebno oko 2 nedelje da proklija uz ravnomernu temperaturu i pravilno zalivanje. Kada se razvije glavni koren biljku treba premestiti u veću posudu. 

Najbolja temperatura za rast kakija iz smena je od 20-30 °C. Zato, na vreme sačuvajte seme japanske jabuke, budite strpljivi i sačekajte proleće za sadnju.

BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)