Iz dalekog Japana u Srbiji je unazad par godina popularna "kaki" jabuka - veoma zdrava i korisna za očuvanje imuniteta. Poseduje brojne prednosti i preporučuje se malokrvnim osobama, obolele od čira, kod više oboljenja želuca i creva, bolesti kardiovaskularnog sistema, kao i bolesti jetre. Prepuna je vitamina C koji štiti i jača imunite. Takođe i sadrže kalijum, kalcijum i gvožđe, zbog čega blagotvorno deluju i na probavu.
Njihova popularnost nije samo "skočila" zbog benefita koje ima, već je i pristupačna cena ovih dana imala svoj udeo. Naime, u određenim supermarketima japanska "kaki" jabuke se može naći za 99 dinara po kilogramu. S obzirom na njenu zdravstvenu prednost, mnogi se pitaju kako da kaki jabuke imaju "na dohvat ruke" - u svom dvorištu. Evo kako se sade i kada je idealno vreme za sadnju!
Stručnjaci savetuju da se sadnica kakija se presađuje u zemlju, na stalno mesto, u rano proleće. Za naše krajeve najbolje je da se sadnica presađuje posle prolećnih mrazova, koji bi mogli da je oštete. Seme se može posejati u bilo koje doba, ali u zatvorenom. Važno je da kod klijanja temperatura ne bude niža od 10°C, jer to smanjuje klijavost.
Sadnja iz semena
Kada je reč o sadnji iz semena, ono se može posejati u bilo koje doba, ali u zatvorenom. Važno je da se seme nakon vađenja iz ploda dobro opere. Seme se prethodno potapa u vodu bar 3 sata, a zatim se seje u mešavinu komposta i rastresite zemlje i pokriva sa 1 cm zemlje. Posejano seme čuva se na toplom mestu, jer klija na višoj temperaturi. Biljci je potrebno oko 2 nedelje da proklija uz ravnomernu temperaturu i pravilno zalivanje. Kada se razvije glavni koren biljku treba premestiti u veću posudu.
Najbolja temperatura za rast kakija iz smena je od 20-30 °C. Zato, na vreme sačuvajte seme japanske jabuke, budite strpljivi i sačekajte proleće za sadnju.
BONUS VIDEO:
(MONDO/T.B.)