Omiljeni napitak ima brojne dileme, o čemu stručnjaci često polemišu - da li je zdrav ili ne, smemo li da ga pijemo kad smo bolesni, koliko dnevno smemo ga unesemo i sl. Mnogi imaju naviku da jednu kafu piju satima. To se često dešava na poslu, kada pri kraju radnog vremena posežemo za kafom koju smo napravili ujutru. Da li je to bezbedno?
Važno je da li stavljamo mleko ili ne. Ukoliko je mleko dobro zatvoreno i stavljeno u frižider, ono može da ostane sveže i nedelju dana nakon otvaranja. Ipak, ukoliko mleko sipamo u kafu, bilo da je nes ili domaća, a ona stoji i po nekoliko sati, najbolje je napraviti novu kafu.
Skuvana kafa može da promeni ukus i nakon 30 minuta, a posle tog vremena imate otprilike četiri sata pre nego što se ulja koja se nalaze u kafi pokvare, što rezultira lošijim ukusom ovog napitka. Dakle, kafu je najbolje popiti do pola sata nakon kuvanja.
Takođe, crna kafa je sigurna za konzumaciju i nakon stajanja. Iako neće imati isti ukus kao kad je tek pripremljena, može se piti. Stručnjaci savetuju da je uvek bolje da napravite novu kafu, ali ako ste u stanju da je pijete nekoliko sati, onda je najbolje da pravite domaću kafu bez mleka.
BONUS VIDEO:
(MONDO/T.V.)