Stil

ZAŠTO NE TREBA NARUČIVATI I JESTI RIBU PONEDELJKOM? Doktor otkriva RAZLOG, kada uđete u restoran, bolje je ZAOBIĐITE

Autor Teodora Boškovski

Doktor objašnjava zašto ne bi trebalo da naručujemo i jedemo ribu ponedeljom.

Izvor: Shutterstock

Još malo počinje veliki Vaskršnji post, tačnije 18. marta, te će riba mnogim vernicima biti glavna namirnica na meniju. Važno je da ona bude sveža kako ne bi došlo do trovanja istom. Doktor Darin Detviler upozorio je ljubitelje ribe i morskih plodova, da ih ne naručuju u restoranu ponedeljkom. Postoji važan razlog!

Inače, dr Darin Detviler je bivši savetnik za bezbednost hrane FDA i USDA. On je otkrio da naručivanje ribe na početku nedelje zapravo može da poveća rizik od trovanja hranom iz jednog vrlo jednostavnog razloga. Obično riblje pijace nisu otvorene vikendom, što znači da postoji velika šansa da je riba mogla da stoji u frižideru dva dana pre nego što stigne do vašeg stola.

"Riba koja nije sveža može biti podvrgnuta hemijskim promenama, što dovodi do kvarenja koje utiče na njen ukus, miris i bezbednost", objasnio je dr Detviler.

Govoreći za Dejli mejl, on je dalje primetio da pokvarena riba takođe može da sadrži visok nivo histamina, hemikalije koju oslobađa imuni sistem. Ovo može da dovede do trovanja skombroidom koje se prenosi hranom, što uzrokuje efekte reakcija sličnih alergijama, uključujući osip, znojenje, dijareju, glavobolju i povraćanje.

BONUS VIDEO:

 (MONDO/T.B.)

Tagovi