Juče je, 27. februra za pravoslavne vernike počeo višenedeljni Vaskršnji post koji će trajati do 15. aprila, dok najveći hrišćanski praznik kojim se proslavlja Vaskrsenje Isusa Hrista pada 16. aprila.
Smatra se da je ovo najstrožiji post, jer se pretežno posti na vodi. A, iako je ribu dozvoljeno jesti samo dva puta u toku posta, na Blagovesti i na Cveti, jer se svim ostalim danima posti "na vodi", njena potražnja je u supermarketima i pijacama naglo skočila.
Profesor ribarstva sa Pololjoprivrednog fakulteta dr Zoran Marković gostujući na Prvoj objasnio je da li će je u narednom periodu biti dovoljno ribe, ali i odakle je uvozimo i kako da prepoznamo svežu.
"Ja se nadam da će biti dovoljno. U našem narodu postoji jedna izreka koja kaže 'uvek se nađe pri dnu'. Tako i ovde i ribnjaci kao snadbevači su sačuvali jedan deo ribe. Verujem da će biti i šarana i pastrmke", prof. Marković i nastavio:
"Ne očekujem da će biti povećanja cena, pre svega slatkovodne ribe. S obzirom na to da su cene već sada dosta visoke od onih svetonikolskih praznika, opet ne bez razloga", istakao je profesor osrvrćući se na posledicu pandemiju korona virusa, koja je rezultirala manjak prodaje, a zatim i obaranje cena kod nas, što je zatim dovelo do fininsijskih problemema proizvođača.
"I u 2022. godini kada je ribe bilo dosta manje na tržištu je rezultiralo sa povećanjem cena. Opet, mislim na šarana koja se najviše gaji kod nas", objasnio je.
Kada je reč o kupovini u ribarnicima, kako je istakao prof. Marković, mi se odlučujemo na slatkovodnu i hladnovodnu ribu. Kada je slatkovodna riba u pitanju, to je šaran, som, smuđ, beli amur, a kada govorimo o hladnovodnim vrstama uglavnom je to kalifornijska pastrmka. Od uvoznih riba ono što dominira u ponudi je pre svega oslić, pangazijus i sitne ribe poput brancina i orade.
"Manje-više u poslednjih desetak godina količina ribe koja se potroši u Srbiji je po zvaničnim podacima negde oko pet kilograma po glavi stanovnika", objasnio je profesor i dodao da sa domaćih ribnjaka dolazi jako mali broj ribe koje konzumiramo. Profesor je ukazao i na šta da obratimo pažnju prilikom kupovine ribe:
"Pre svega na svežinu ribe, morate da obratite pažnju kako izgledaju oči kod ribe. Ako cakle to znači da je sveža riba, ako dodirnu ribu, tonus tela, tačnije udubljenja prilikom dodira treba da se odmah vrate u početnu poziciju. Ne sme da se oseća neprijatan miris, već miris na vodu. Kada je u pitanju zaleđena riba treba da pogledamo deklaraciju, koliko je dugo u takvom stanju. Nije dobro da bude duže od šest meseci", savetova je profesor za kraj.
(MONDO)
"Partizan ide na Fajnal-for, Evroliga je prava košarka": Igrao sa Lebronom, a u Evropi pokazuje kakav je majstor
Ovo je tim Crvene zvezde za Milan u Ligi šampiona: Ivanić počinje na San Siru, da Mesi vidi kako treba!
Italijani, pa ipak Zvezda dolazi - zar samo toliko pažnje? U fokusu im Vlahović i Zlatanova svađa...
Mondo ukrštenica za 11. decembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!
Razveo se Dejan Stanković u tajnosti: Već ima novu devojku, otkriveni svi detalji