Osnova ishrane tokom Velikog posta je isključivanje svih životinjskih proizvoda iz ishrane, ali je u ovom pravilu veoma važna ravnoteža. Nutricionistkinja Dijana Čekunova otkriva da je tokom posta važno da imate nekoliko važnih faktora na umu - održavanje broja porcija, raznovrsnost dozvoljenih namirnica, izbor sezonske hrane i vremenske periode između obroka.
Mnogi idu u ekstreme i oštro se ograničavaju, kaže nutricionitskinja, rizikujući svoje zdravlje. Ili, naprotiv, preovladavaju ugljeni hidrati i jednolična hrana, a nedostaju povrće i zdrave masti kao što su orasi ili avokado. Neophodno je shvatiti da post nije dijeta ili nutritivna terapija.
Koja hrana je zabranjena tokom posta?
- meso (poluproizvodi od mesa, kobasice, smrznuti proizvodi)
- morski plodovi i riba (mogu da se konzumiraju nekoliko puta tokom posta)
- mlečni i fermentisani mlečni proizvod
- jaja
- slatkiši
U ovom periodu zabranjeni su i alkohol i pušenje.
Šta možete da jedete tokom posta?
- povrće u bilo kom obliku - dodajte u svaki obrok hranu koja sadrži vlakna da biste olakšali varenje uveče
- bobičasto voće
- sušeno voće
- voće
- orasi - sadrže omega-3 kiseline i masti neophodne za funkcionisanje mozga i smanjenje upalnih procesa u organizmu, kao i za regulisanje nivoa holesterola
- mahunarke - jedna od vrsta dostupnih proteina tokom posta, tako da ih treba jesti svakodnevno u različitim verzijama
- žitarice - dajte prednost onim koje sadrže veliku količinu proteina kao što su heljda, kinoa i proso
- pečurke
- kiseli krastavci
- kompoti
- peciva u čijoj pripremi nisu korišćena jaja i mlečni proizvodi
- biljni čajevi
BONUS VIDEO:
(MONDO/T.V.)