Na proleće nam stiže raznovrsno sezonsko povrće, među kojem su omiljene salate. Na srpskim trpezama najčešće može da se sretne zelena salata koja je ne samo što je ukusna, već je i zdrava i osvežavajuća. Međutim ima jednu manu - brzo se kvari ukoliko se ne pojede odmah.
Jedno od rešenja jeste odlaganje u frižideru, ali je važno i na koji način. Postoji jednostavan trik koji će salatu održati svežom na duže staze, ističu stručnjaci za hranu. Kristin Mar, kuvarica i kulinarska influenserka, ističe da zelena salata iziskuje dosta vlažnosti prilikom čuvanja.
"Zelenišu je potrebna vlaga, ali previše vlažnosti može da joj šteti i dovede do brzog truljenja. Zbog toga ne treba da je perete ukoliko je odmah ne jedete", savetovala je ona, prenosi Miror.
Zelena salata takođe zahteva protok vazduha, zbog čega se često brzo kvari jer prekomerna vlaga može da se skupi u njenoj plastičnoj ambalaži, dok zbog suvog okruženja u frižideru može da uvene. Međutim, Kristin je podelila jednostavnu metodu skladištenja hrane koja traje samo pet minuta, ali može da pomogne da zelena salata, kelj i spanać ostanu sveži još nedelju dana ili čak duže.
Kako da bezbedno skladištite zelenu salatu?
Kako biste bezbedno produžili "vek trajanja" vašoj zelenoj salati sve što vam je potrebno jeste plastična zip kesa i malo toalet papira. Za početak odvojite listove zelene salate, stavite ih u plastičnu kesu među toalet papirom, zatvorite kesu i stavite u frižider. Na taj način papir će skupljati višak vlage iz salate.
BONUS VIDEO:
(MONDO/T.B.)