DA LI SE JAJA FARBAJU NA VELIKI ČETVRTAK? Mnogi imaju dilemu, evo šta nalažu naši običaji

Svake godine mnogi se pitaju da li jaja mogu da ofarbaju na Veliki četvrtak.

YT/Nikki's Modern Mediterranean

Veliki petak obeležavaju svi pravoslavni vernici. Smatra se najtužnijim danom hrišćanstva i za njega se vezuje veliki broj običaja i verovanja. Najvrednije su domaćice koje tradiciju farbanja jaja prenose s kolena na koleno. Činjenica je da mnogi svake godine postavljaju isto pitanje - da li jaja smeju da se farbaju na Veliki četvrtak.

U nekim krajevima naše zemlje vlada uvreženo mišljenje da se jaja farbaju na Veliki četvrtak ili Veliku subotu, a da Veliki petak treba provesti samo u molitvi. Smatra se da tog dana ne treba ništa raditi u kući. Ipak, prema rečima brojnih etnologa, ne možete da pogrešite ako ih ofarbate na Veliki četvrtak. Naši običaji kažu da jaja mogu da se farbaju od Velikog četvrtka do Velike subote.

bymandesigns/Shutterstock.com 

Ova tradicija se kod nas pojavila u 16. veku. Jaja koja su bojena crvenom bojom, starijeg su porekla od drugih koja su šarena. Prema arheološkim izvorima, pominju se u zagrobnim kultovima kod starih evropskih naroda još od 4. veka nove ere. Prvo obojeno jaje u kući ulgavnom zovemo čuvarkućom, ali postoje i drugi nazivi poput krstaša, strašnika, izmamaka i čobana.

BONUS VIDEO: Kako se farbaju jaja

This browser does not support the video element.

Kako se farbaju jaja   Instagram/kelsimsavage

(MONDO/T.V.)