GASTRO VODIČ

OVO SU NAJBOLJE NAMIRNICE U ZEMLJAMA EVROPE! Objavljena mapa, pogledajte koje predstavljaju Srbiju i glasajte

Autor Tamara Veličković

Gastro vodič Taste Atlas objavio je mapu sa najboljim namirnicama u svakoj zemlji.

Izvor: Youtube/ Locavore Eats /Lucile/Printscreen

Nakon liste 50 najboljih salata na svetu, na kojoj su dve srpske salate zauzele visoko mesto, gastro vodič Taste Atlas objavio je novu mapu. Na njoj su prikazani najbolji prehrambeni proizvodi u svakoj zemlji. Za pojedine zemlje predstavljeno je i po nekoliko najpoznatijih specijaliteta i napitaka, a na spisku su se našle i Srbija, Crna Gora, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Severna Makedonija.

Srbija se istakla pirotskim kačkavaljem i rakijom šljivovicom, dok se Bosna i Hercegovina pozicionirala zahvaljujući livanjskom siru, cenjenom pikantnom siru poznatom u čitavom svetu. Kada je Hrvatska u pitanju, istaknuti su slavonski pršut, paški sir i vino Plavac mali, dok je za Crnu Goru njeguški pršut, a za Severnu Makedoniju ohridska pastrmka.

Pirotski kačkavalj je vrsta kačkavalja koji se na specifičan način proizvodi u okolini Pirota. Jako je prepoznatljiv, toliko da sama reč "kačkavalj" uvek ima prvu asocijaciju, a to je Pirot. Reč je o proizvodu tradicionalnog kvaliteta i ukusa koji mame ljude širom Srbije, ali iz sveta, da dođu i da ga probaju.

Rakiju šljivovicu zovu kraljicom srpskih rakija. Neizostavna je na svakom srpskom slavlju, ali se uz nju i tuguje ili započinje dan. Čačanska lepotica, Stenli, Čačanska rana, Požegača i Crvena ranka najčešće su sorte šljive od kojih se u Srbiji pravi čuvena šljivovica, ali najtraženija je ona koja se dobija od Požegače i Crvene ranke.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

BONUS VIDEO: Zašto je najbolje jesti hranu sa naših prostora?

(MONDO/T.V.)