SAVETI

NAJGORI DORUČAK ZA ZDRAVLJE CREVA: Nutricionista upozorava na obrok koji skoro svaki dan jedemo

Autor Tamara Veličković

Uobičajena opcija za doručak nije dobra za zdravlje creva, ističe nutricionistkinja.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Skok šećera u krvi samo je jedna od mnogobrojnih negativnih posledica po zdravlje, kada se jedu pogrešne namirnice za doručak. Užurbani tempo života nas je doveo u situaciju da nemamo vremena za osnovne stvari, koje bi zapravo trebalo da budu prioritet. To se najpre odnosi na ishranu u koju uključujemo brza rešenja kako ne bismo ostali gladni. Zato su peciva iz pekare najčešća opcija koju biramo, ali i najgora za zdravlje creva, kaže nutricionistkinja Liza Ričards.

Uživanje u raznim slanim i slatkim pecivima za doručak može da donese trenutni užitak, ali ne treba zanemariti njihov uticaj na zdravlje i nivo šećera u krvi. Peciva su prepuna su rafinisanih šećera, nezdravih masti i prerađenog brašna, zbog čega mogu da doprinesu problemima kao što su debljanje i upalne reakcije u telu.

"Peciva su štetna za zdravlje creva zbog visokog sadržaja šećera i rafinisanog brašna. Ovi sastojci doprinose brzim skokovima šećera u krvi, podstiču oslobađanje insulina i potencijalno uzrokuju hroničnu upalu", upozorava nutricionistkinja i dodaje da preterana konzumacija šećera dovodi do nakupljanja masnoće.

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)