ANKETA

DA LI TREBA DA SE ODREKNEMO HLEBA ZA DORUČAK? Iznenadićete se - da, ali samo pod jednim uslovom

Autor Tamara Veličković

Dobar doručak uvek treba da sadrži izvor složenih ugljenih hidrata. Zašto onda verujemo da bi trebalo da se odreknemo hleba?

Izvor: YouTube/Spain Revealed

Kada bismo sproveli anketu i pitali prolaznike šta bi idealan doručak trebalo da sadrži, većina ljudi bi verovatno spomenula hleb. Uobičajeno je da jutarnji obrok povezujemo uglavnom sa sendvičima, eventualno kajganom, naravno, uz krišku hleba kao dodatkom. I nije ni čudo. Doručak na bazi hleba je brz i jednostavan, a jutra obično nisu pogodna za provođenje mnogo vremena u kuhinji. Poenta je da hleb ima važnu nutritivnu funkciju jer je izvor složenih ugljenih hidrata, posebno skroba.

Zašto je ovo toliko važno? Skrob se sastoji od molekula glukoze spojenih zajedno, a glukoza je osnovni izvor energije za ljudsko telo. Činjenica da je glukoza kombinovana u dugačke lance u skrobu, dodatna je prednost jer uzrokuje da se energija iz nje postepeno oslobađa. U praksi to znači da je skrob veoma poželjan element obroka. Zahvaljujući njemu, telu obezbeđujemo energiju, ali ne naglo, već postepeno, zbog čega osećaj sitosti traje duže.

Drugim rečima, dobar doručak uvek treba da sadrži izvor složenih ugljenih hidrata koji će obezbediti energiju za dobar početak dana i sprečiti grickanje između obroka. Takav izvor je, na primer, hleb, ali nije jedini. Hleba možete da se odreknete tokom doručka, ali samo ako ste ga se zasitili.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

Ovo su samo neke od ideja za doručak bez hleba koje će vam obezbediti složene ugljene hidrate koji su važni za vaše zdravlje:

Ovsena kaša

Počnimo sa činjenicom da su žitarice dobra zamena za hleb jer su odličan izvor složenih ugljenih hidrata. Njihova dodatna prednost je raznovrsnost. Osim klasičnih ovsenih pahuljica, tržište između ostalog, nudi proso, heljdu, raž, ječam, pšenične ili pirinčane pahuljice. Koje žitarice izabrati? Sve zavisi od vašeg ukusa. Iako se pojedinačne pahuljice razlikuju po svom nutritivnom sadržaju, obično ćete naći velike količine vlakana, vitamina B, kao i gvožđa i magnezijuma.

Jaja

Jaja su zlatni standard za doručak. Jaja ne sadrže skrob, pa bi bilo idealno dodati nešto što sadrži ovu hranljivu materiju. Najčešće je to hleb, ali postoje i druge opcije, na primer, brašno. Kako kombinovati brašno i jaja? To možete da uradite u obliku omleta. Originalna ideja za doručak bez hleba, ali sa jajima, bila bi i tortilja za doručak, u kojoj je izvor složenih ugljenih hidrata krompir.

BONUS VIDEO:

(MONDO/T.V.)