NAJBOLJA HRANA PO PAKLENOJ VRUĆINI! Skoro svi prave istu grešku, pa još teže podnose toplotu

Da li znate koja hrana je najbolja tokom paklenih vrućina?

Privanta arhiva

Kada stigne toplotni talas, većina nas poseže za jako ohlađenim proizvodima, tako da mislimo da su sladoled na plaži ili hladno pivo u bašti savršeno rešenje. Ipak, to nije istina! Proizvodi koji, iako izgleda da nam pomažu da preživimo vrućinu, zapravo povećavaju telesnu temperaturu.

Ono što najbolje snižava telesnu temperaturu i omogućava nam da se bolje nosimo sa toplotom je voda. Najbolje je kada se pije na sobnoj temperaturi. Mudra priroda savršeno poznaje potrebe našeg tela, zbog čega citrusi, bogati vitaminom C i vodom mogu da nam pomognu. Rastu tamo gde su visoke temperature, a našem telu su potrebni kako bi pomogli u smanjenju efekata toplote. Ostalo voće je takođe odlično za hlađenje tela. Što više vode u njima, to bolje. Zato se trudite da jedete lubenicu, dinju i jagode.

Zeleno povrće je takođe bogato vodom i zato može da rashladi telo. Na primer, krastavac se sastoji od 96 odsto vode i elektrolita. Tikvice, zelena salata i brokoli su takođe odlični za hidraciju. Ipak, najbolje je da se pridržavate jednog pravila - zeleno povrće hladi, a žuto, narandžasto i crveno povrće zagreva. Izuzetak je paradajz koji je pun vode i koji je savršen za letnju ishranu.

Podsetimo se i da svojstva hlađenja ili grejanja takođe zavise od načina na koji je hrana pripremljena. Dok su zimi jela i supe kuvane na niskim temperaturama savršene, leti treba jesti što više sirovog povrća, a još bolja opcija je da se kratko kuva.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

ISHRANA  Kurir TV

(MONDO/T.V.)