DA LI SEMENKE LUBENICE JEDETE ILI BACATE? Jedno parče ima šaku koštica, a mnogi ne znaju kakvo bogatstvo kriju!

Da li ste znali da većina nas baca ono što krije pravo bogatstvo? Lubenicu bi trebalo jesti sa semenkama i korom, a odgovor će vas možda iznenaditi!

Shutterstock/Selma ARSLAN

Lubenica je miljenica dijetetičara koja nije pogodna samo za dijetu, već i savršeno gasi žeđ tokom toplog vremena - sadrži velike količine vode. Bogata je vitaminima i mineralima. Sadrži puno vitamina A i C, kalijuma, magnezijuma i drugih važnih hranljivih materija. Lubenica je takođe odličan izvor likopena, koji je poznat po svojim zdravstvenim svojstvima i daje lubenici crvenu boju.

Likopen je moćan antioksidans koji smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti i problema sa vidom koji se javljaju usled starenja. Savršeno štiti ćelije našeg tela od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Najpopularniji deo lubenice je "ružičasto meso", ali kao i njen rođak krastavac, ceo plod je jestiv. Da, gotovo svi bacamo koru i mnogi uklanjaju semenke, ali zelena kora koja štiti plod je potpuno jestiva.

Anketa
Glasalo je 73 korisnika

Semenke lubenice

Semenke lubenice možete da osušite i jedete ih kao užinu. Bogate su magnezijumom, sadrže folnu kiselinu i izvor su polinezasićenih masnih kiselina. U porciji od 4 grama, koliko iznosi jedna šaka semenki, dobićete 21 miligram magnezijuma, što je 5 odsto preporučenog dnevnog unosa. Prema American Heart Association Trusted Source, semenke sadrže masti koje su korisne u zaštiti od nastanka srčanog i moždanog udara i smanjenju rizika od nastanka lošeg holesterola u krvi.

Kora lubenice

  • Kora sadrži manje šećera i više vlakana od lubenice - ako ih jedete zajedno, može da pomognete u smanjenju nivoa šećera u krvi.
  • Kora lubenice sadrži L-citrulin, koji pomaže u smanjenju krvnog pritiska. Neka istraživanja su pokazala da suplementi ekstrakta ovog voća mogu da pomognu gojaznim ljudima da održe normalan krvni pritisak.
  • Prema nekim izvorima, citrulin poboljšava performanse tela i pomaže u širenju krvnih sudova. Prema jednoj studiji, suplementi citrulina poboljšavaju isporuku kiseonika mišićima, potencijalno poboljšavajući performanse vežbanja.
  • Još jedna prednost kore lubenice je da je bogat izvor vlakana. Ishrana bogata vlaknima ima mnoge zdravstvene prednosti: pomaže u održavanju redovnog pražnjenja creva i smanjenju rizika od razvoja bolesti debelog creva. Vlakna mogu da pomognu u smanjenju nivoa holesterola i šećera u krvi. Adekvatan sadržaj vlakana u ishrani pomaže u održavanju normalne telesne težine i pomaže u gubitku težine.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

KAKO DA ISEČETE LUBENICU NA ŠTAPIĆE  Instagram/kalejunkie

(MONDO/T.V.)