Kafa je piće koje je za mnoge sastavni deo jutra. Naučnici sa Medicinskog univerziteta u Atini otkrili su da ispijanje kafe može ne samo da deluje stimulativno, već i da ima blagotvoran efekat na naše zdravlje i očekivani životni vek. Tajna je u specifičnoj vrsti kafe i načinu na koji se kuva.
Stanovnici grčkog ostrva Ikarija poznati su po svojoj dugovečnosti - svaki treći od njih doživi preko 90 godina. Naučnici su odlučili da istraže uticaj svakodnevne konzumacije tradicionalne grčke kafe na njihovo zdravlje. U istraživanju su učestvovale 142 osobe koje su ceo život živele na ostrvu Ikarija. Ispostavilo se da su čak 87 odsto njih svakodnevno pili tradicionalnu kafu kuvanu na grčki način.
Istraživanje, koje je objavljeno u časopisu Vascular Medicine, pokazalo je da redovna konzumacija kafe pozitivno utiče na funkciju endotela - strukture odgovorne za koagulacioni sistem i propustljivost vaskularnih zidova. Pored toga, grčka kafa je bogata polifenolima, koji imaju antioksidativna svojstva. Takođe sadrži hlorogensku kiselinu i diterpene, koji imaju antiinflamatorna svojstva.
Kako pripremiti grčku kafu?
Sve počinje posebnim loncem za kafu - od bakra. Ovo daje kafi svojstva koja "ubijaju" bakterije, viruse i gljivice. U lončić sipajte fino mlevenu grčku kafu i šećer ili med. Na svakih 60 ml vode dodajte jednu kašičicu kafe i zasladite po svom ukusu. Zatim kuvajte na laganoj vatri dok se na površini ne stvori gusta pena. To znači da je kafa spremna. Neki ljudi duže ostave lonac na vatri, što smanjuje količinu tečnosti i čini kafu jačom. Drugi joj dodaju mleko ili je piju hladnu.
Da li to znači da svakodnevno ispijanje kafe može da bude tajna dugovečnosti? Naučnici sa Medicinskog univerziteta u Atini naglašavaju da ispijanje kafe u umerenim količinama ima mnoge zdravstvene prednosti, uključujući smanjenje rizika nastanka od srčanog udara, moždanog udara i dijabetesa tipa 2.
BONUS VIDEO: