Pila sam čašu crnog vina nedelju dana: Prvo sam primetila promenu u toaletu, a onda je počelo i na koži

Novinarka je odlučila da testira šta bi se desilo kada bi svaki dan popila čašu crnog vina. Pročitajte njeno iskustvo!

Shutterstock/Depiction Images

Konzumiranje malih količina crnog vina povezano je sa zdravstvenim prednostima. Međutim, ne postoji konsenzus o tome kakve su tačno ove male količine i koja je granica između pozitivnog i štetnog dejstva alkohola. Novinarka portala Thehealthy.com odlučila je da testira šta bi se desilo kada bi svaki dan popila čašu crnog vina. Eksperiment je trajao nedelju dana i doneo je zanimljive zaključke.

Miranda Manier pila je čašu (ili malo više) vina svake večeri. Miranda je istakla da je do tada pila veoma povremeno i da alkohol nije bio deo njene rutine. Kao urednica rubrike koja se bavi temama o zdravlju, bila je upoznata sa istraživanjem koje pokazuje da umereno pijenje crnog vina može da pomogne u smanjenju holesterola, podržavanju kognitivnih funkcija, pa čak i da produži životni vek. Međutim, kako je i sama primetila, bilo je sumnjivo da li će se ovi efekti primetiti nakon nedelju dana pijenja. Miranda se fokusirala na primetne dobre i loše strane dnevne čaše vina.

Nije se mnogo obazirala na vrstu vina koje je birala, a ni za količinu nije marila. Ponekad je popila i po dve čaše vina, ali obično je bilo oko 150 ml alkohola. Posle nedelju dana, Miranda je bila iznenađena kada je primetila da su se njene misli, posle dugog i napornog dana, počele da se okreću ka njenom večernjem piću. Polako pijuckanje crnog vina učinilo je da se oseća opuštenije i pospanije.

Kako objašnjava dijetetičarka Kejti Bresak, alkohol smiruje nervni sistem, izaziva pospanost i usporava moždanu aktivnost. I iako Miranda priznaje da joj je čaša vina pomogla da zaspi, primetila je da joj je vino činilo san nemirnijim, zbog čega se budila tokom noći. Stručnjak objašnjava da alkohol nije dobar za spavanje. Jetra ovde igra važnu ulogu jer metaboliše alkohol. Kako se sadržaj alkohola u krvi smanjuje, dolazi do poremećaja sna. Alkohol ima i diuretski efekat, pa može da se desi da vas pritisak na bešiku noću probudi iz sna. Šećer sadržan u crnom vinu povećava nivo glukoze u krvi, što takođe podstiče buđenje. Pijenje alkohola takođe pogoršava apneju u snu.

Svakodnevno konzumiranje crnog vina i problemi sa varenjem

Novinarka je primetila i da joj je međuobrok zamenila večernja čaša vina. Bilo je toliko zasitno, da više nije razmišljala o jelu. Dijetetičarka objašnjava da alkohol može da ima različite efekte na naš apetit - kod nekih ga pojačava, dok kod drugih smanjuje apetit.

Promena koju je Miranda primetila tokom svog jednonedeljnog eksperimenta sa vinom, bila je promena u njenim navikama creva. Priznala je da joj je stolica bila vodenija. Alkohol može da izazove probleme sa varenjem, ponavljajuću dijareju i neprijatan zatvor.

Svakodnevno pijenje crnog vina utiče na kožu

Večernje opuštanje uz čašu crnog vina pretvorilo se u jutarnji stres zbog pojave promena na koži. Miranda je primetila da su joj se pojavile bubuljice na čelu, iako dugo nije imala problema sa "nesavršenostima" kože.

Svakodnevno pijenje crnog vina i mentalno zdravlje

Miranda je sa iznenađenjem primetila da joj se veoma dopao ritual ispijanja vina uveče. Bez obzira na okolnosti u kojima je popila večernju čašu vina - na večeri sa prijateljima, u kadi ili dok je pisala, odluka da se opusti uz čašu, donela joj je izvesnu vrstu mira.

Povezivanje konzumiranja alkohola sa opuštanjem i odmorom od svakodnevnog života može da bude pogubno. Ako u mozgu "kodiramo" da je opuštanje jednako alkoholu, pre ili kasnije možemo da postanemo zavisni od alkohola. Redovno konzumiranje, čak i umerenih količina alkohola, utiče na funkcionisanje našeg tela. Miranda je priznala da ceni vreme za sebe koje je uspela da izdvoji svako veče, ali je dodala da joj nije potrebna dnevna čaša vina da bi se osećala dobro.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

ALKOHOL MOŽE DA DOVEDE DO ATRIJALNE FIBRILACIJE? Dr Ristić: Ako se ne izleči na vreme, POSTOJI OPASNOST OD IZNENADNE SMRTI  Kurir televizija