Počeo je Božićni post. Po dužini trajanja, drugi je po redu, a po strogosti, blaži od Vaskršnjeg i Velikogospojinskog posta. Podrazumeva 40 dana uzdržavanja od mrsne hrane i alkohola, ali i grešnih misli, želja i dela. Kako da ispoštujemo post i da se hranimo zdravo, otkrila je u emisiji "150 minuta" na Prvoj nutricionistkinja Nađa Radonjić.
"Mnogo ljudi se žali da se tokom posta ugoje. Naravno, ni mršavljenje ni gojenje ni bilo kakva manipulacija telesne mase nije ideja pravog religijskog posta. Tu se suzdržavamo i čistimo svoj organizam, duh, telo i um. Važno je da pomognete svom organizmu, da na bolji način vari hranu. Treba da budemo pažljivi. Prilikom posta teže postižemo sitost. Kod nas Srba se često jede meso. Ako je takva ishrana, tu sitost treba pospešiti. U prvim danima posta smo gladni, a mnogi odu u pekaru, što je greška", rekla je nutricionistkinja i otkrila kako da postimo zdravo:
"Ukoliko želite zdravo da postite, pokušajte da izbacite rafinisane šećere i testeninu. Vrlo je važno da vodite računa o unosu proteina, gram naspram kilogram telesne mase je uobičajena i najlakša formula koju možete da pratite. Ako imate 80 kg, onda je za vas preporučeno 80 g proteina na dan, ravnomerno raspoređenih. Oni će vam pomoći da osećate sitost i da imate energiju", savetovala je nutricionistkinja.
Najveća greška tokom posta
"Nemojte da izbegavate mahunarke, molim vas. Svi vegani koji ih izbegavaju, ozbiljno ugrožavaju zdravlje. Ako je post, morate da koristite mahunarke, pasulj, grašak, leblebije. Dajte šansu namirnicama koje možda ne biste rado birali, sada je to vaša obaveza ako ćete zdravo postiti", rekla je nutricionistkinja.
Jelovnik za post na vodi
DORUČAK
"Krenite ujutru sa zdravim povrtnim sokom. Nećete uneti posebnu količinu proteina, ali ćete svoj organizam pripremiti. Nije samo caka u adekvatnom unosu proteina, već i u pripremi stomaka da na pravi način iz tog proteina izvuče sve esencijalne aminokiseline. Krenite sa sokom od celera i cvekle, neka u njemu bude više povrća nego voća. Prvi obrok može da bude ovsena kaša na vodi ili palenta. U ovsenu kašu možete da dodate suvo voće".
RUČAK
"Glavni obrok neka bude pasulj pripremljen na zdrav način. Otkriću vam jedan trik. Kad kuvate pasulj, izvadite korenasto bilje koje ste stavili na početku kuvanja i u blenderu napravite kašu koju ćete vratiti u pasulj i tako napraviti onu finu gustinu koju dobijamo zaprškom. Još jedan savet za sve koji teže vare mahunarke: na svaku litru pasulja, dodajte jednu kesicu čaja od nane. Ona je biljka čistač, pomaže da pasulj na bolji način svarite. Neće pokvariti ukus"
VEČERA
"Večera može da bude kinoa salata, možete da ispečete krompir u rerni bez dodataka ulja, u začinima. Izbora je pregršt, samo treba biti maštovit".
BONUS VIDEO: