U šestoj epizodi podkasta "Nešto moje", voditeljka Ksenija Mijatović ugostila je nutricionistkinju, sertifikovanog "health coach-a", i autorku programa "Totally Wellness" Tatjanu Tanju Popović, koja je sa svojih, tek nešto više od 30 godina, prošla trnovit put od trenutka kada joj se još kao tinejdžerki zbog teške bolesti čitav život okrenuo, pa sve do velikog uspeha i sreće.
Tokom tog puta i borbe za svetliju budućnost, ona je uspela da i drugima podeli delić te "svetlosti", te da im vrati nadu u bolje i lepše, i pre svega, zdravije sutra. Tatjana je sa voditeljkom govorila o brojnim detaljima, teškoj borbi, ali i kakve savete danas daje mladim ljudima.
Tatjana nekoliko puta godišnje drži radionice kuvanja, i želi da podigne svest o tome da je kuvanje veština koja izuzetno vredi.
"U današnje vreme se modernizovalo da naručujemo hranu. Da brže dođemo do tog obroka jer imamo puno obaveza. Meni je iskreno jedan od novih ciljeva za budući period podizanje svesti da se vratimo tradicionalnim vrednostima, a to je jedna vrednost kuvanja - okupljanje porodice i razgovori koji se dešavaju za tim terpezarijskim stolom dok delimo hranu, čime jačamo porodicu kao instituciju društva.", rekla je nutricionistkinja.
Između ostalog, otkrila je i koliki je haos napravio njen predlog da ove godine tradicionalna jela budu zdravija.
"Pored toga što mi je to jedan od motiva, radujem se i tome da pomerimo granice, da u tim tradicionalnim kuvanim jelima pomerimo sastojke na stranu zdravih, i da onda istražujemo i nove ukuse, makar začinsko bilje da ponudimo. Evo, moja starija sestra je primer tome - kada skuvam neko jelo dodam bosiljak, ruzmarin ali sveže bilje, a ona mi kaže: 'Molim te drugi put samo bez toga'. Pitam je zašto, a to je zato što je njoj to mnogo drugačije. A ja zapravo smatram da je sjajno. To su mala pomeranja, a mogu mnogo da znače. Često napominjem da ta ‘pomeranja’ koja radimo na nivou promene ishrane direktna paralela koliko smo spremni da napravimo pomeranja u drugim oblastima života", objašnjava nutricionistkinja.
"Hrana je deo naše vrednosti kao društva i uvek će biti sporna. Pre nedelju, dve sam na LinkedIn-u podelila neki post o tome koliko bi bilo sjajno da novogodišnje praznike provedemo u nekom maniru da razmislimo kako neka tradicionalna jela mogu biti zdravija. E, tu je nastao haos. Lavina komentara - sram me bilo, hoću da modifikujem sarmu, kako me nije sramota da dajem takve predloge... I samo moj odgovor je bio - poštujem, vidim da sam dotakla to mesto vrednosti hrane. Ono će uvek biti bitno za naše društvo jer smo mi veliki domaćini, i ta hrana je nama jako važna, a to jeste jedan aspekt koji zahteva da budemo otvoreniji ako možemo i da malo istražujemo". objasnila je nutricionistkinja u MONDO podkastu "Nešto moje".
Pročitajte još: Kako sam pobedila opaku bolest i počela život ispočetka: Tatjana Popović u podkastu "Nešto moje"
Sa 18 otkrila da ima karcinom
Tanja nije dozvolila da je bolest slomi, te je otkrila i detalje borbe.
"Prošlo je 19 godina od postavljene dijagnoze karcinoma levog bubrega i sve ove godine unazad bih opisala kao jedan put. Pre svega, pronalaženje svoje životne svrhe i misije, a moja velika želja je bila da delim sva ona iskustva i znanja koja sam stekla na tom putu prevazilaženja karcinoma, a potom i brojne edukacije, ali i čitanje na hiljade knjiga koje su mi pomogle da dođem do brojnih odgovora, i da kreiram svoj brend 'Totally Wellness'".
Poslušajte šta je još ispričala Tatjana u podkastu "Nešto moje":
Ukoliko ste propustili prethodnu epizodu podkasta, poslušajte i ispovest Ane Stanić i sinu i zbog čega je se stidi:
Izvor: Mondo/ Đorđe Milošević
Svet poznatih nadohvat ruke. Sve goruće teme, aktuelna dešavanja i najsočniji tračevi na jednom mestu. Pridruži se Viber zajednici ŽIVOT POZNATIH i budi u toku svakog dana!