Saveti

Dodajte prstohvat u jutarnju kafu: Pojačava ukus, snižava šećer i pomaže kod mršavljenja

Ako ne volite nezaslađenu kafu i ne možete da zamislite šolju ovog plemenitog napitka bez šećera ili zaslađivača, primenite sjajan trik.
Foto: YouTube/ABC Australia

Šta ako biste šećer zamenili nečim zdravijim? Postoji jedan začin koji ne samo da će obogatiti ukus kafe, već će doprineti i vašem zdravlju. Sniziće nivo šećera i holesterola u krvi. Potrebna je samo mala količina.

Cimet zaslađuje kafu i poboljšava zdravlje

Cimet je popularan kuhinjski začin koji savršeno ide uz jutarnju kafu. On na prirodan način zaslađuje i pojačava aromu crne kafe. Ipak, ono što je posebno važno, to je da prstohvat cimeta u kafi može da ima pozitivan uticaj na zdravlje. Evo tri glavna razloga zašto je cimet koristan:

1. Cimet snižava nivo šećera u krvi

Istraživači sa Odeljenja za ishranu ljudi Univerziteta u Pešavaru su 2003. godine sproveli studiju u kojoj je učestvovalo 60 osoba sa dijabetesom tipa 2. Učesnici su podeljeni u šest grupa, a tri grupe su svakodnevno unosile cimet: prva 1 g, druga 3 g, a treća 6 g. Ostale su dobijale placebo.

Nakon 40 dana, rezultati su pokazali sledeće: nivo glukoze u krvi ujutru se smanjio za 18-29 odsto, trigliceridi za 23-30 odsto, loš (LDL) holesterol za 7-27 odsto, a ukupni holesterol za 12-26 odsto. U grupi koja je dobijala placebo, nije bilo takvih promena. Studija je objavljena u časopisu Diabetes Care.

Pored toga, neka istraživanja pokazuju da cimet može da poboljša osetljivost na insulin, što je dodatna korist za osobe sa dijabetesom.

2. Cimet pomaže kod mršavljenja

Istraživači sa Iranskog univerziteta zdravstvenih nauka sproveli su sistematski pregled i meta-analizu brojnih studija o uticaju cimeta. Na osnovu podataka od 1.480 učesnika, zaključili su da suplementacija cimetom može da pomogne u smanjenju telesne težine, BMI indeksa i odnosa struk-bokovi. Nisu, međutim, primećene značajne promene u obimu struka i masi tela. Rezultati su objavljeni 2019. godine u časopisu Phytotherapy Research.

Prstohvat cimeta u kafi može da ubrza metabolizam i snizi nivo šećera. Upravo ti efekti doprinose mršavljenju.

3. Cimet pomaže da zadržite mladalački izgled

Cimet je bogat izvor snažnih antioksidansa - polifenola. Ovi antioksidansi štite telo od oksidativnog stresa koji uzrokuju slobodni radikali. Tako se usporava proces starenja i smanjuje rizik od pojedinih bolesti. Istraživanje kineskih naučnika sa Jining Medical University iz 2020. godine pokazalo je da suplementacija cimetom značajno povećava nivo antioksidansa u krvi i ima protivupalna svojstva. Zbog svoje jake antioksidativne moći, cimet se koristi i kao prirodni konzervans.

Napomena: Cimet treba koristiti umereno - preporučuje se da ujutru ne dodajete više od pola kašičice začina. Takođe, imajte u vidu da cimet može da stupi u interakciju s nekim lekovima. Ako imate terapiju, obavezno se posavetujte sa svojim lekarom pre nego što počnete sa redovnim unosom cimeta.

BONUS VIDEO:

This browser does not support the video element.

Recept za čizkejk tiramisu Izvor: Instagram/giallozafferano