Kineska nacionalna novinska agencija Sinhua objavila je članaka o "Roštiljijadi" u Leskovcu, nazivajući taj grad na jugu Srbije - nezvaničnom prestonicom roštilja u ovom delu svetu.

Sinhua piše da je u Leskovcu "usavršena veština pravljenja roštilja".

"Iako za mnoge ljude roštilj predstavlja jednostavnu i brzu hranu, u Leskovcu su usavršili ovaj zanat, uvrstivši ga u tradicionalnu srpsku kuhinju", piše Sinhua.

Leskovačka "Roštiljijada" svake godine privuče stotine hiljada posetilaca, a ove godine održava se 28. put i organizatori najavljuju da će doći posetioce iz čitave Srbije, regiona i Evrope, navodi kineska agencija.

Pogledajte fotografije i kako je bilo na otvaranju:

undefined Roštiljijada

Pljeskavice i ćevapi proslavili su ovaj grad od oko 60.000 stanovnika, obezbedivši leskovačkim jelima mesto u međunarodnoj kuhinji.

Roštilj majstori u Leskovcu tvrde da leskovačka pljeskavica nema nikakve veze sa burgerom koji se pravi na Zapadu, pošto se pravi isključivo od mlevene govedine, od delova koji sadrže dovoljne količine masti.

Ipak, recept za pripremu roštilja je, kako tvrde roštilj majstori, znatno komplikovaniji i jedino je poznat majstorima koji žive u Leskovcu, piše SInhua.

Da li vam je pošla voda na usta? Pitamo vas mi.

Više o ovogodišnjoj roštiljijadi pročitajte u vesti:

Sedam dana roštilja... gde to ima?