Ako se nalazite u nekom delu sveta koji je poznat po nečemu, konzumirajte njihovu hranu, njihova pića, radite sve što domaćini rade. Idite na njihove proslave, kupujte u radnjama u kojima to lokalci rade.

Ne samo što će cene često biti višestruko niže, već ćete imati mogućnost da vidite "kako to zaista izgleda", a ne "kako izgledaju turističke kulise".

Uvek uđite u čajdžinicu punu Turaka, a ne turista, izbegavajte unificirane restorane iz svetskih lanaca, a pokušavajte sa lokalnim restoranima.

Na primer, u Rusiji su odlični lanci tradicionalne ruske kuhinje "Jolki Palki", u kojima je osoblje obučeno u narodne nošnje, a enterijer je etno, piše "Travel magazin".

U Češkoj pijte pivo, čak i ako preferirate vino, i to u pravim češkim pivnicama i jedite knedličke, a u Francuskoj postanite ljubitelj vina, baš kao što ćete u Italiji piti makijato, a u Ukrajini votku od meda sa ljutom papričicom. U Japanu probajte suši i sake.

Zapamtite: sve je moguće podneti u malim količinama, čak i da niste fanatik. A možda vam se i svidi.
U svakom slučaju, imaćete lokalni ugođaj, toliko važan u današnje globalno vreme.

(MONDO, foto: Guliver/Getty Images)