Sajam pirotske peglane kobasice, 2. februara u Pirotu, okupiće veliki broj proizvođača tog jedinstvenog specijaliteta koji mnogi proglašavaju za afrodizijak, a pravi se samo u ovom kraju.

Ova vrsta kobasice je vrhunski specijalitet proizveden od najkvalitetnijeg mesa umešanog sa začinima. Za pravljanje peglane kobasice najčešće se koriste pažljivo odabrani komadi kozijeg, ovčijeg, junećeg ili magarećeg mesa, odnosno “posne“ vrste mesa. Peglana je svojevsni tartar biftek, samo upakovan u crevo i osušen.

Sajam peglane kobasice organizuju Turistička oprganizacija Pirota, Dom kulture, Sportski centar i Udruženje proizvođača pirotske peglane kobasice pod pokroviteljstvom lokalne samouprave.

"Veliko je interesovanje proizvođača za učešće na Sajmu. Žiri će izabrati najbolje peglane kobasice i proizvođače nagraditi. Najavljeno je da će na Sajam organizovano doći i turisti iz susedne Bugarske", rekao je direktor Turističke organizacije Pirota (TOP) Bratislav Zlatkov.

Prema njegovim rečima, zainteresovani za učešće na Sajmu, mogu da se prijave u TOP-u. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Doma kulture po ceni od 400 dinara počev od 23. januara.

Pored peglane kobasice, na Sajmu će posetioci moći da probaju domaće vino i sireve, a biće izloženi i raznovrsni proizvodi domaće radinosti.

(MONDO, foto: www.peglana.com)