Osobe koje imaju osetljiv stomak najčešće izbegavaju mlečne prozivode, ali i ove neočekivane namirnice mogu da im uzrokuju probleme.
1. Jabuke
Voće svakako treba da bude deo ishrane, ali stručnjaci savetuju ljudima koji imaju osetljiv stomak da nikako ne jedu više od dve porcije voća dnevno, a posebno oprezni treba da budu sa količinom jabuka.
"Neki ljudi imaju intoleranciju na fruktozu, što znači da ne vare dobro voćni šećer. Jabuke imaju dosta tog voćnog šećera i to može da im zada probleme", kaže gastroenterolog dr Stiven Men.
Jabuke takođe sadrže oligosaharide, disaharadie, monosaharide i poliole, a to su sve sastojci koje osobe osetljivog stomaka teško vare.
2. Majonez
Hormoni koje telo otpušta kao reakciju na visokozasićne masti u majonezu mogu da stvore probleme u pražnjenju stomaka i kretanju hrane kroz creva, objašnjava dr Men, dodajući da to uzrokuje nadutost.
3. Kafa
Stručnjaci preporučuju da osobe koje muči osetljiv stomak ne piju više od dve šolje kafe ili bilo kakvih napitaka koji sadrže kofein.
Kod ljudi koji imaju osetljiva creva kofein stimuliše ćelije koje smanjuju pokretanje creva.
4. Alkohol
Alkohol bi takođe trebalo da izbegavaju ljudi koji imaju osetljiv stomak jer creva čini "lenjim". To važi kako za pivo, tako i za napitke sa visokom koncentracijom alkohola poput džina ili vodke koji "odlažu" pražnjenje creva, a rezultat su nadutost i eventualno bolovi.
5. Brza hrana
U crevima imamo milione bakterija, od kojih su neke prijateljske ili dobre bakterije, a druge povećavaju rizik od upala.
Brza hrana sadrži dosta emulgatora koji ubijaju dobre, korisne bakterije i time pomažu dominaciji loših bakterija.