Kontrola ispravnosti namirnica u prodavnicama brze hrane, u koje spadaju i kiosci sa roštiljskim mesom i u toku ovog leta obavlja se pojačano, a sanitarni inspektori najčešće obilaze lokacije gde je najveća gužva. Ipak, urnebes, pavlaka, majonez i drugi slični začini koje prodavci često ostavljaju na otvorenom, tako da su izložene prašini, suncu, insektima i prljavštini mogu da izazovu ozbiljne posledice. Budući da je u toku leta nemoguće detaljno kontrolisati svaki od ovih sastojaka, u svakom objektu, za sugrađane bi bilo najbezbednije da izbegavaju priloge koje sadrže mlečne prerađevine i jaja
Na osnovu dosadašnjih rezultata, nadležni zaključuju da je nivo kvaliteta prerađevina od mesa u poslednjih nekoliko meseci bolji nego ranije, ali savetuju sugrađanima da pri visokim temperaturama izbegavaju priloge na bazi mleka i jaja, pogotovo ako ih prodavci drže na otvorenom, izvan rashladnih uređaja, piše "Politika".
"Pojačano kontrolišemo objekte na Adi Ciganliji, Železničkoj, Autobuskoj i drugim stanicama javnog prevoza. Sa tržišta povučemo, u proseku oko 10 odsto testirane hrane, što su nešto bolji rezultati nego prošle godine. Veliki deo namirnica koje se nađu van prometa ne mora uvek da bude otrovan, nego jednostavno nema odgovarajuće deklaracije o poreklu i datumu proizvodnje, ili ateste o zdravstvenoj ispravnosti ", objašnjava za "Politiku" Ljiljana Jovanović, šef beogradskog odseka Republičke sanitarne inspekcije i dodaje da njihovi službenici svaki objekat, u proseku, obiđu najmanje četiri puta godišnje.
Prema njenim rečima, meso koje se koristi za pripremu jela sa roštilja može da bude upotrebljeno najviše 48 sati od trenutka kada je proizvedeno, ali većina prodavaca leti svakodnevno dobavlja sveže mesne prerađevine.
Ona naglašava da se u objektima kontroliše i način termičke obrade, zbog uloge koja ona ima pri otklanjanju patogenih mikroorganizama, bez obzira što se uz atest o zdravstvenoj ispravnosti dostavljaju i rezultati bakteriološke analize uzoraka. Kako kaže Jovanovićeva, osim pljeskavica, ćevapa i drugih jela sa roštilja, na visokim temperaturama, često su opasni i prilozi, pripremljeni od mleka i mlečnih proizvoda, ili jaja.
"Urnebes, pavlaka, majonez i drugi slični začini koje prodavci često ostavljaju na otvorenom, tako da su izložene prašini, suncu, insektima i prljavštini mogu da izazovu ozbiljne posledice. Nije sigurno ni kada ih drže u rashladnim uređajima koje često otvaraju i izlažu nečistoći. Budući da je u toku leta nemoguće detaljno kontrolisati svaki od ovih sastojaka, u svakom objektu, za sugrađane bi bilo najbezbednije da izbegavaju priloge koje sadrže mlečne prerađevine i jaja", preporučuje Jovanovićeva.
(MONDO)