Voćni kokteli nisu samo ukusni već mogu biti i vrlo zdravi, naročito kokteli od jagoda i borovnica, otkrili su američki i tajlandski naučnici. Voće sadrži sastojke koji štite protiv raka, srčanih bolesti i artritisa, a dodavanjem etanola, koji se nalazi u svim alkoholnim pićima, antioksidansi postaju još aktivniji.
Voće sadrži sastojke koji štite protiv raka, srčanih bolesti i artritisa, a dodavanjem etanola, koji se nalazi u svim alkoholnim pićima, antioksidansi postaju još aktivniji.
Svako obojeno voće može postati još zdravije dodavanjem alkohola.
Doktor Korakot Ćanjirakul i njegove kolege sa Univerziteta na Tajlandu su, u saradnji sa naučnicima iz američkog Ministarstva poljoprivrede, voće stavili u alkohol koji je tom prilikom poboljšao svojstva antioksidansa koji podstiče sposobnost voća da neutrališe štetne slobodne radikale.
Međutim, naučnici ističu da novo otkriće ne umanjuje činjenicu da je konzumacija većih količina alkohola na duže vreme vrlo štetna.
"Treba biti oprezan, jer je pozitivan efekat alkohola sasvim zanemarljiv ako dođe do bolesti kao što je ciroza jetre", kaže Frenki Filips iz Britanske dijetetske asocijacije i savetuje da ljudi umereno uživaju u koktelima i da ne očekuju da će ih voće pomešano s alkoholom izlečiti.
(Tanjug)