Postpodrazumeva uzdržavanje od mrsne hrane, ali i od zlih misli i dela. Obroci su tokom posta uglavnom zasnovani na žitaricama, jelima od ribe, povrću i voću.

Nutricionisti kažu da ovakva hrana povoljno utiče na naše zdravlje pre svega zato što tokom posta naše troši rezerve masti kako bi dobilo potrebnu energiju, pa se na taj način eliminišu i toksini iz organizma, smanjuje se nivo holesterola, ali i šećera u krvi.

Takođe, posna hrana ubrzava metabolizam, povoljno utiče na srce i krvne sudove, pomaže u borbi protiv alergija i migrena, čak i PMS tegoba.

Riba, jedna od namirnica koja se najčešće jede tokom posta, smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi.

Ipak, lekari kažu da prilikom posta treba biti oprezan. S obzirom na to da u tom periodu unosimo namirnice koje imaju manje proteina i masti, koje su potrebne organizmu za svakodnevne napore, važno je da jedemo redovno i raznovrsnu hranu.

Zato, pročitajte:

Koje sve namirnice mogu da zamene meso

Osim hrane, važno je da tokom posta unosite i dosta vode, najmanje litar i po dnevno, kako biste sprečili eventualnu glavobolju.

Da li znate kako se pravilno posti?

Ulje i vino su tokom božićnog posta dozvoljeni svim danima, osim sredom i petkom, kada bi trebalo jesti hranu spremljenu na vodi.

Takođe, riba i vino se mogu konzumirati svake subote i nedelje, kao i na praznike, čak iako padnu u sredu ili petak.

Poslednja sedmica pred Božić podrazumeva stroži post, pa tada ne bi trebalo jesti ribu i hranu spremljenu na ulju, već samo povrće skuvano u vodi.

Pravilo je takođe da i slavske trpeze u vreme Božićnog posta budu posne.

Pročitajte:

Doručak za dane posta

Da li ćete postiti?