Iako mnogi zubari upozoravaju na to da kiselina u alkoholu može da ošteti zube, najnovija studija je pokazala da antioksidant u vinu značajno sprečava "lepljenje" bakterija za desni, koja uzrokuju kamenac, karijes i parodontalne bolesti, piše "Dejli mejl".

Takođe, kada te bakterije uđu u krvotok, mogu da izazovu lančanu reakciju koja je povezana sa srčanim poremećajem i nastankom karcinoma.

Španski istraživači navode da bi to moglo voditi proizvodnji zubnih pasta "inspirisanih vinom" i tečnostima za ispiranje usta koje sadrže te antioksidante.

Autor studije Viktorija Moreno Aribas, sa Nacionalnog istraživačkog instituta u Madridu, rekla je da ćelije tkiva usta uobičajeno sadrže fizičku barijeru koja sprečava infekcije.

"Bakterijska adhezija predstavlja ključni korak u procesu infekcije", rekla je ona.

Rezultati najnovijeg istraživanja pokazuju da antioksidanti u crvenom vinu, nakon rastvaranja u ustima, proizvode molekule koji mogu biti dobri za oralno zdravlje.

Ova studija je, takođe, utvrdila da male doze alkohola povoljno utiču na mozak, odnosno poboljšavaju njegovu sposobnost da ukloni štetne proizvode metaboličkih procesa.

Pročitajte i ovo:

Da li o vinu treba suditi na osnovu čepa?