Iako mnogi zubari upozoravaju na to da kiselina u alkoholu može da ošteti zube, najnovija studija je pokazala da antioksidant u vinu značajno sprečava "lepljenje" bakterija za desni, koja uzrokuju kamenac, karijes i parodontalne bolesti, piše "Dejli mejl".
Takođe, kada te bakterije uđu u krvotok, mogu da izazovu lančanu reakciju koja je povezana sa srčanim poremećajem i nastankom karcinoma.
Španski istraživači navode da bi to moglo voditi proizvodnji zubnih pasta "inspirisanih vinom" i tečnostima za ispiranje usta koje sadrže te antioksidante.
Autor studije Viktorija Moreno Aribas, sa Nacionalnog istraživačkog instituta u Madridu, rekla je da ćelije tkiva usta uobičajeno sadrže fizičku barijeru koja sprečava infekcije.
"Bakterijska adhezija predstavlja ključni korak u procesu infekcije", rekla je ona.
Rezultati najnovijeg istraživanja pokazuju da antioksidanti u crvenom vinu, nakon rastvaranja u ustima, proizvode molekule koji mogu biti dobri za oralno zdravlje.
Ova studija je, takođe, utvrdila da male doze alkohola povoljno utiču na mozak, odnosno poboljšavaju njegovu sposobnost da ukloni štetne proizvode metaboličkih procesa.
Pročitajte i ovo:
Tužna partija Partizana: Navijači promrzli i nisu videli ama baš ništa!
Temperatura pada na -15 stepeni! Čubrilo otkrio detaljnu prognozu za zimu, evo kada će u Srbiji biti najhladnije
Kraj serije "Sablja": Večeras gledamo finale trilera o ubistvu premijera Zorana Đinđića, evo šta nas očekuje
Putin je zbog ovog oružja naredio napad hipersoničnom raketom: Ubijen važan ruski general i 500 Severnokorejaca
Beograđanka za dva meseca dobila 3 kazne: Otkrivamo na kojim se sve lokacijama na auto-putevima meri brzina