Mislite da je rok trajanja koji piše na ambalaži samo marketing trik čiji je cilj da kupujemo više? Grešite, i to mnogo.
Jaja
Sveža jaja u frižideru mogu da stoje od tri do pet nedelja. Dakle, imate dovoljno vremena da ih potrošite. Jaja kojima je istekao rok mogu biti toksicna, imajte to na umu.
Meki sirevi
Tvrdi, stariji sirevi (cedar, gauda...) imaju duži rok trajanja, jer je bakterijama teže da ih "okupiraju". To znaci da tvrdi sirevi mogu u frižideru da stoje i do šest meseci.
Medutim, meki sirevi kao što su (rikota, feta, krem sir…) su podložni bakterijama i trebalo bi ih baciti nakon prvog znaku kvarenja ili nakon isteka roka trajanja koji je istaknut na mabalaži, a to je oko sedam dana nakon otvaranja.
Kupovni prelivi
Možda vam se cini da kupovni sos ili neki preliv, može da traje beskonacno, samo zato što je u staklenoj tegli, ali niste u pravu - i ti prehrambeni proizvodi su takode podložni bakterijama. Zato, ako ste primetili tecnost koja se izdvojila na površini tegle, možda grudvice u sosu, ili osecati neki cudan miris - bacite to odmah.
Salate sa prelivima
Sve salate za koje koristite senf, majonez, kecap i slicne kupovne prelive, pojedite odmah kada ih napravite, najkasnije za 24 sata. Nakon toga "poješce" ih bakterije.
Sveži sokovi
Sveže cedeni sokovi su veoma moderni, ali i veoma opasni ako ih ne popijete brzo - za dva ili tri dana najduže. Veoma su podložni bakterijama, za razliku od preradenih sokova koji su pasterizovani.
Sveže meso
Ako meso niste upotrebili za 48 sati, stavite ga u zamrzivac, u suprotnom rizikujete veoma opasne bakterije, salmonelu, ešerihiju koli… a to se sve teško i dugo leci.
Mesne preradevine
U svojoj ambalaži mogu stajati dugo, ali cim ih otvorite pojedite ih za tri dana. Ukoliko primetite da je šunka postala lepljiva, pršut ima cudan miris, kobasica je promenila boju - bacite to! Mesne prepradevine su podložne bakteriji koja se zove Listerija, a koja je otporna na niske temperature, i u vašem frižideru može fino da se "baškari".
Riba
Riba je, kao i svako drugo meso, podložna bakterijama, zato je treba pojesti za dan ili dva nakon kupovine. U suprotnom, ribu uvijte u foliju i stavite u zamrzivac.
Sveže bobicasto voce
Bobicasto voce ima kratak rok trajanja. Maline i jagode su jestive samo tri dana nakon kupovine, a borovnica nešto duže, do pet. Ako ih ne pojedete u tom vremenu, zamrznite ih i izbegnite ciklospirou i muke kao što su dijareja, nadimanje, povracanje i druge simptome trovanja hranom.
Zeleniš
Da, cak i ako ga dobro operete, povrce poput zelene salate, spanaca, blitve… cesto sadrži bakteriju ešerihiju koli. Zato, dobro procitajte šta piše na ambalaži, ako kupujete upakovan zeleniš, i pridržavajte se tog datuma.
Klice
Klice, koje su postale veoma moderan dodatak salatama, uzgajaju se u toplim uslovima, što ih cini idealnim za razmnožavanje bakterija. Zato ih jedite samo dva dana nakon kupovine, a ako ste trudni ili vec bolesni, izbegavajte ih u potpunosti.
Školjke
Kao i ostali morski plodovi, sveže školjke imaju veoma kratak rok trajanja - dan ili dva, i to u frižideru. Ova hrana, nakon isteka roka upotrebe, može da sadrži vibrio vulnifikus, bakteriju koja izaziva trovanje krvi.