Mladi luk je vesnik proleća i trebalo bi u njemu da uživate što više. Evo zašto...
Osim što je odlican dodatak mnogim jelima zbog svog karakteristicnog mirisa i ukusa, mladi luk je veoma zdrav jer obiluje vitaminima, mineralima i antioksidansima. Takode, sadrži vitamine A, C i K, kao i vitamine B grupe.
Buduci da je siromašan kalorijama izvrstan je izbor i za sve one koji paze na liniju.
Iako ga možete pripremati na razne nacine, za maksimum zdravstvenih dobrobiti najbolje je da ga jedete u sirovom obliku, zajedno s njegovim dugim zelenim listovima.
Sumpor u mladom luku smanjuje rizik od nastanka koronarne srcane bolesti. Vitamin C kojim obiluje pridonosi snižavanju lošeg holesterola i krvnog pritiska.
Procitajte: Ako jedete beli luk i med sedam dana...
Alil sulfid koji takode sadrži, znatno smanjuje rizik od nastanka tumora ili karcinoma, a narocito snažnu zaštitu pruža protiv raka debelog creva.
Mladi luk sadrži i flavonoide, koji su takode mocni saveznici našeg zdravlja, ima antivirusna i antibakterijska svojstva, stoga je izvrstan prirodni lek protiv prehlade i gripa.
Buduci da obiluje vitaminima A i C, mladi luk jaca naš imunitet, štiti organizam od infekcija, upala, gljivica i raznih drugih oboljenja.
Zahvaljujuci sumporu, mladi luk pomaže i u snižavanju nivoa šecera u krvi. Njegovom konzumacijom poveca cete nivo insulina, hormona koji je zaslužan za prenos šecera iz krvi do drugih celija u telu. Na taj nacin cete smanjit rizik od pojave dijabetesa.
Procitajte: Zašto od luka imamo loš zadah?
Da li znate da mladi luk cuva i naše oci? Ovo povrce obiluje i luteinom i zeaksantinom, koji dokazano pomažu ocuvanju dobrog vida. Osim toga, u njemu se nalazi i vitamin A, koji takode štiti zdravlje ociju.
Buduci da mladi luk obiluje zdravim vlaknima, njegovom konzumacijom znatno cete poboljšati varenje, a zahvaljujuci obilju vitamina C, koji utice na sintezi kolagena, luk je odlican za naše kosti, dok vitamin K cuva gustinu kostiju, piše "Alternativa za vas".
I na kraju - ne bacajte duge zelene listove, pojedite ih obavezno jer imaju protivupalna i protivgljivicna svojstva, snižavaju krvni pritisak i pomažu kod upale grla. Takode, smanjuju stres i osecaj umora.