Kada je reč o zdravoj ishrani i/ili mršavljenju, broj kalorija definitivno nije jedino što je važno, niti je najvažnije.
Izbalansirana ishrana je mnogo više od brojeva, a novo istraživanje pokazuje da je pored broja unetih kalorija jednako važan i izvor tih kalorija.
Sprovedena studija je otkrila da su posebno štetne kalorije unesene iz zasladenih i gaziranih napitaka.
Primera radi, tim od 22 naucnika koji dolaze sa razlicitih americkih univerziteta, otkrio je da je uprkos tome što sadrže jednako kalorija, 340 mililitara zasladenog napitka daleko nezdravije od krompira srednje velicine, koji sadrži skrob.
Dok ovo prvo povecava rizik od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2, ovo drugo je bogato kalijumom i hranljivim vlaknima, pa je u nutritivnom smislu mnogo zdravije.
"Kalorije unete iz bilo kojih namirnica potencijalno povecavaju rizik od gojaznosti i kardiometabolickih bolesti jer sve kalorije direktno doprinose pozitivnom balansu energije i dobijanju masti", pokazala je studija.
"Medutim, razne komponente u ishrani i obrasci pospešuju gojaznost i kardiometabolicke bolesti i to nema veze iskljucivo sa kalorijama".
Drugim recima, nije isto uneti jedank broj kalorija iz zasladenog napitka koji sadrži fruktozu i povecava rizik od srcanih bolesti i infarkta, i uneti ih iz namirnica poput jogurta i sira koji imaju suprotan efekat i snižavaju rizik.
Jednostavnim recima objašnjeno, nije isto ni ako biste pojeli zalogaj neke cokoladice i jednu vocku, cak i ako sadrže jednak broj kalorija. Jer, dok ovo prvo sadrži dosta šecera i ko zna kakvih još dodataka, ovo drugo sadrži prirodne šecere i vitamine, pa je zato i neuporedivo zdravija opcija.
Ovo istraživanje takode je istaklo razlike izmedu namirnica koje sadrže jednake kolicine masti.
Na primer, konzumiranje namirnica koje sadrže polinezasicene masti, poput cia semena i oraha, koje smanjuju rizik od srcanih bolesti, nije isto kao unošenje iste kolicine zasicenih masti koje se nalaze u crvenom mesu i povecavaju rizik.
Vodeci autor studije dr Kimber Stenhoup sa Univerziteta u Kaliforniji nada se da ce ovim istraživanjem ljudi shvatiti da postoje neke nedoslednosti u nutricionistickim savetima.