Švedski naučnici otkrili su blagotvorno dejstvo orašastih plodova na srce.
Ljudi koji jedu male kolicine orašastih plodova pod manjim su rizikom od nepravilnog rada srca, jednog od glavnih uzroka šloga.
Istraživanje je obuhvatilo više od 60.000 Švedana, tokom 17 godina, i dokazalo da oni koji su ih jeli tri puta nedeljno imaju pravilniji rad srca.
Test zdravlja: Da li možete ovo?
Studija objavljena u žurnalu "Heart" utvrdila je da su oni ucesnici, koji su tri puta nedeljno "grickali" te namirnice, imali 18 odsto manje šanse za atrijalnu fibrilaciju, odnosno srcani problem koji se manifestuje kao nepravilan srcani ritam.
"Ucesnici koji su nekoliko puta nedeljno jeli po šaku orašastih plodova bili su pod manjim rizikom za razvijanje nepravilnog rada srca. Podvlacimo da su u pitanju male kolicine, ne više od jedne šake po porciji," navode naucnici sa švedskog Instituta Karolinska.