Da li ovo znači da bi svi trebalo da uzimamo folnu kiselinu? Velika studija sprovedena na Univerzitetu u Torontu pokazala je da bi možda i trebalo, stvarno.

Studija u kojoj je učestvovalo više od 10.000 muškaraca i žena sa povišenim krvnim pritiskom i rizikom od moždanog udara, pokazala je da folna kiselina nije važna "samo u trudnoći". Ispitanici su podeljeni u dve grupe, kontrolna je uzimala samo terapiju protiv visokog pritiska, a oni iz druge grupe su uz lekove protiv povišenog pritiska svakog dana uzimali i 800 mikrograma folne kiseline. Ispostavilo se da folna kiselina rizik od moždanog udara snižava za čitavih 75 odsto, prenosi britanski "Miror".

Jedan od vodećih britanskih kardiologa, dr Dejvid Vold smatra da je ovim nepobitno dokazano da je folna kiselina važna u prevenciji bolesti srca i moždanog udara.

On je još pre dvadesetak godina učestvovao u istraživanju koje je pokazalo da se nivo opasnog homocisteina može sniziti uzimanjem folne kiseline.

Homocistein je aminokiselina koju naš organizam stvara kompleksnim procesima, iz životinjskih proteina. Ali, ako on počne da se taloži na zidovima krvnih sudova dolazi do oštećenja, malih pukotina, a onda i do zapaljenskih procesa, koji su faktor rizika za kardiovaskularne bolesti.

"Ako povećamo unos folne kiseline, rizik od moždanog udara opada", kaže dr Vold.

Profesor sa Oksforda, dr Dejvid Smit podseća da folna kiselina može da uspori i kognitivno propadanje ukoliko se daje pacijentima od vrlo ranih faza Alchajmerove bolesti.

Alchajmerovu bolest, procenjuje se, u oko 20 odsto slučajeva izaziva povišen nivo pomenutog homocisteina.

Veoma važan vitamin za koji možda ne znate

Kako da znate da li vam fali magnezijuma

Kako da znate da li vam nedostaje vitamina D

Kako da znate da li vam nedostaje kalijuma