Osobe koje se hrane po principima mediteranske ishrane su pod manjim rizikom od depresije.
Konzumiranje brze hrane povecava rizik od pojave depresije, rezultati su najnovije studije sprovedene u više država, a naucnici pozivaju lekare da u svako lecenje ove bolesti ukljuce savete o ishrani.
Nasuprot tome, kod onih koji se hrane po principima mediteranske ishrane mnogo su manje šanse da se razvije depresija, jer riba, voce, orašasti plodovi i povrce pomažu u zaštiti od najraširenijeg problema mentalnog zdravlja - depresije, piše "Gardijan".
Rezultati istraživanja, koji su objavljeni u casopisu "Molekularna psihijatrija", nastali su nakon analize istraživaca Velike Britanije, Španije, Australije, Francuske i SAD.
Istraživanjem je utvrdeno da hrana bogata šecerom ili mastima i preradena hrana, rezultira upalom ne samo stomaka ili creva, vec celog tela, što je poznato kao sistemska upala.
U tom smislu, posledice loše ishrane su jednake kao kod pušenja, gojaznosti ili nedostatka fizicke aktivnosti.
"Hronicna upala može da utice na mentalno zdravlje prebacivanjem proinflamatornih molekula u mozak, takode može da utice na neurotransmitere, odgovorne za regulaciju raspoloženja", rekla je voda projekta dr Kamil Lasal, iz odeljenja za epidemiologiju i javno zdravlje na Univerzitetskom koledžu u Londonu.
Pogledajte video i saznajte kako možemo da pomognemo jedni drugima kada nam je najteže.