Konzumiranje brze hrane povećava rizik od pojave depresije, rezultati su najnovije studije sprovedene u više država, a naučnici pozivaju lekare da u svako lečenje ove bolesti uključe savete o ishrani.

Nasuprot tome, kod onih koji se hrane po principima mediteranske ishrane mnogo su manje šanse da se razvije depresija, jer riba, voće, orašasti plodovi i povrće pomažu u zaštiti od najraširenijeg problema mentalnog zdravlja - depresije, piše "Gardijan". 

Rezultati istraživanja, koji su objavljeni u časopisu "Molekularna psihijatrija", nastali su nakon analize istraživača Velike Britanije, Španije, Australije, Francuske i SAD.

Istraživanjem je utvrđeno da hrana bogata šećerom ili mastima i prerađena hrana, rezultira upalom ne samo stomaka ili creva, već celog tela, što je poznato kao sistemska upala.

U tom smislu, posledice loše ishrane su jednake kao kod pušenja, gojaznosti ili nedostatka fizičke aktivnosti.

"Hronična upala može da utiče na mentalno zdravlje prebacivanjem proinflamatornih molekula u mozak, takođe može da utiče na neurotransmitere, odgovorne za regulaciju raspoloženja", rekla je vođa projekta dr Kamil Lasal, iz odeljenja za epidemiologiju i javno zdravlje na Univerzitetskom koledžu u Londonu.

Pogledajte video i saznajte kako možemo da pomognemo jedni drugima kada nam je najteže.

Prepoznajte depresiju na vreme

Razlog više da vežbate i kad vam nije do toga

"Drugo" lice depresije

Pet simptoma prikrivene depresije