Nadamo se da vam se nikada nije desilo da ste toliko popili da se nekih stvari, ili cele večeri, ne sećate. Ako vam se ipak desilo, znate koliko zastrašujuće može da bude. A evo i kako alkohol dovodi do toga.

Direktor Instituta za zloupotrebu alkohola i alkoholizam, Džordž Kub, kaže da su osobe koje u krvi imaju 0,16 promila alkohola već izložene riziku od takozvanih rupa u sećanju. Ipak, on naglašava da od osobe zavisi posle koliko alkohola se neće sećati nekih stvari, a objašnjava da kada se to desi "alkohol utiče na sposobnost mozga da sačuva uspomene".

Znamo da zvuči zastrašujuće, i jeste, a stručnjaci dalje objašnjavaju kako alkohol utiče na sistem i kako da prepoznate kada ste izloženi riziku od crnih rupa u sećanju.

Šta se dešava u mozgu

Primarni sastojak koji dovodi do simtpoma koji se povezuju sa pijanstvom je etanol. Kada popijete jedno do četiri pića ili više za kratak vremenski rok, efekti ove supstance postaju sve izraženiji, a posebno ako niste jeli pre toga.

"Apsorpcija etanola se dešava u gastrointestinalnom sistemu", kaže dr Bendžamin Kaplan, dodajući da se najveći deo te apsorpcije dešava u tankom crevu i stomaku.

"Kada je stomak prazan, etanol je na najvišem nivou u krvi 30 do 90 minuta nakon konzumiranja".

Drugim rečima, dok vi pijete nivo etanola u krvi (na šta se obično i misli kada se govori o koncentraciji alkohola u krvi) iz sata u sat postaje sve veći. Baš zato što nivo etanola raste tek za pola sata do sat i po, dešava se da ljudi i ne shvate da su popili previše.

Nekoliko sati posle konzumiranja alkohola, etanol "može nesmetano da dođe do mozga", kaže Kaplan. Nakon toga, alkohol utiče na receptore u hipokampusu (deo mozga koji kontroliše funkcije poput emocija i sećanja), uključujući i GABA receptor.

Kada mozak deluje na GABA receptor, zaustavlja se prenos signala u mozgu, uključujući i signale koji su zaduženi za sećanje, a sve to rezultira crnim rupama u sećanju, objašnjava Kub.

Pored toga, alkohol stimuliše neurotransmiter glutamat u mogzu, zbog čega se osoba nakon mnogo alkohola oseća mirnije. Konzumiranje alkohola deluje i na oslobađanja dopamina i serotonina, ističe Kaplan.

Zbog toga što GABA i glutamat receptori mogu da aktiviraju centar za nagrade u mozgu, može da se desi da se osećate odlično kada tek počnete da pijete. Zato nastavljate da pijete, dok alkohol utiče na vaš govor, hod, reflekse.

Kub dodaje da kako se količina alkohola u krvi povećava, zahvaljujući promeni hemikalija u mozgu, može da se desi da se osoba ponaša u potpunoj suprotnosti sa svojim karakterom.

"Zato, kada unesete previše alkohola, može da se desi da igrate na stolu pred svojim šefom, ali i da se sledećeg dana ne sećate ničega", objašnjava on.

Iako, naravno, ni u kom slučaju nije dobro da popijete toliko da nemate pojma šta radite, on ističe da rupe u sećanju "ne nanose trajnu štetu mozgu, već su praktično rupa u vremenu kada mozak stvara uspomene".

Osim toga, važno je pomenuti da konzumacija alkohola u tolikoj meri da utiče na vaše pamćenje može da poveća rizik od povreda, ali i od razvoja određenih bolesti.

Kako da unapred prepoznate rupe u sećanju

Prekomerno konzumiranje alkohola je u svakom slučaju problematično i može da vas dovede u opasnost. Ipak, nije lako unapred prepoznati da će osoba koja pije imati rupe u sećanju, jer alkohol na ljude deluje drugačije.

"Može da bude čak i odloženih simptoma, a svakako zavisi i čega će se ljudi sećati, a čega neće. Osim toga, različiti delovi mozga reaguju drugačije, zbog čega su i efekti tj. posledice drugačije", upozorava Kaplan.

Ipak, on ističe da je osoba koja deluje dezorijentisano, kojoj je slaba koordinacija, koja povraća ili joj je potrebna pomoć da dođe do kuće, svakako izložena riziku od crnih rupa u sećanju.

"Otežan ili nepovezan govor je takođe česta posledica prevelike količine alkohola", objašnjava Kub, dodajući da to, kao i očita promena u nečijem ponašanju mogu da ukažu na opasnost od crnih rupa u sećanju.

Brza promena raspoloženja - poput toga da vam pijani prijatelj govori koliko vas voli, a sledeće sekunde je besan na vas - takođe može da bude jasan znak da je osoba previše popila i da postoji opasnost od crnih rupa.

Nakon svega toga, Kub ističe da je veoma, veoma važno piti umereno jer prekomerno konzumiranje alkohola, posebno ako se to konstantno ponavlja, predstavlja pretnju po zdravlje.

"Time se povećava rizik od kancera, srčanih problema, problema sa jetrom, pa čak i od trajnih oštećenja mozga. Svako ko želi da pije alkohol mora da poznaje svoje granice", upozorava on.