Metabolizam su kompleksni hemijski procesi koji se tiču sposobnosti tela da proizvodi energiju od masti, šećera i proteina. Brz metabolizam znači da telo efikasnije proizvodi energiju, dok sporiji metabolizam nije tako efikasan i u telu se zadržavaju kalorije.

Znaci sporog metabolizma

Višak kilograma je samo jedan od znakova sporog metabolizma. Nutricionistkinja Rebeka Miler kaže da preteran umor, hladne šake i stopala, nesanica, usporeni pokreti, govor i misli, utrnulost nekih delova tela, mogu biti znaci sporog metabolizma.

Uobičajeni znaci su i kratak dak, vrtoglavica i drhtavica, kao i grčevi i slabost u mišićima, gubitak libida, suve oči i promukao glas.

Poteškoće u gutanju, opadanje dlačica sa tela (posebno na spoljašnjem delu obrva), suva koža, glavobolje, bolovi u mišićima ili zglobovima, zamagljen vid, gubitak apetita, konstipacija i slab imunitet, takođe mogu da ukažu na spor metabolizam, kaže nutricionistkinja.

Ono što je dobro je da se ovi efekti mogu preokrenuti, odnosno, možete da ubrzate metabolizam.

"Smanjenje stresa, dovoljno sna, unošenje dosta tečnosti, redovne fizičke aktivnosti, povećanje mišićne mase, definitivno mogu da pomognu", kaže Milerova.

Pored toga, briga o mentalnom zdravlju i ishrana bogata makronutrijentima pomoći će tioridnoj žlezdi, koja takođe ima uticaj na metabolizam, da normalno funkcioniše.

Najbolje namirnice za ubrzanje metabolizma

"Trebalo bi da jedete dosta povrća, voća, proteina, zdravih nasti i orašastih plodova", kaže nutricionistkinja Rebeka.

Da biste uneli selen, jedite brazilske orahe, piletinu, ćuretinu i jaja.

Cink: jaja, losos, govedina, bundeva, čia seme, spanać i bademi.

Vitamin A: narandžasto povrće i zeleno lisnato povrće.

Vitamin D: losos, sardina, žumance, fermentisani mlečni proizvodi i pečurke.

Da biste uneli vitamin E jedite bademe, zeleno lisnato povrće, avokado, masline.

Gvožđe: govedina i organsko meso, piletina, ćuretina, riba, kinoa, sočiva, orašasti plodovi i lisnato povrće.

Kompleks vitamina B: govedina, meso živine, riba, jaja i mlečni proizvodi.

Tirozin: soja, govedina, jagnjetina, svinjetina, riba, piletina, orašasti plodovi i semenke, jaja, mlečni proizvodi, avokado.

Vitamin C: većina voća i povrća. Najbogatiji izvor ovog vitamina su razne vrste bobičastog voća i citrusno voće. Sadrže ga i lubenica, paprika, lisnato povrće, brokoli, karfiol...

Omega-3 masne kiseline: riba, posebno masna poput lososa, tune, skupe, laneno seme, čia seme, orasi.