Nutricionisti kažu da je kakao "superhrana". Ako im ne verujete "na prvu", možda će vas ovi podaci ubediti u to.

40 puta jači antioksidant od borovnica

Prirodni kakao ima 40 puta jače antioksidante od borovnica! Kakao ima ORAC indeks od 98.000 na 100 grama, u odnosu na borovnice koje imaju 2.400. Inače, ORAC indeks meri sposobnost antioksidanata da apsorbuju slobodne radikale (koji dolaze uz zagađenja i toksine iz okruženja), koji oštećuju ćelija i tkive i mogu da budu uzrok raznih bolesti, uključujući i kancera.  

Najveći izvor gvožđa

Kada je reč o namirnicama biljnog porekla, kakao je najveći izvor gvožđa – sadrži ga 7,3 miligrama na 100 grama. Poređenja radi, goveđe i jagnjeće meso sadrže 2,5 miligrama, a spanać 3,6 miligrama.

Imajte na umu da je gvožđe u kakau, kao i u svim namirnicama biljnog porekla, u ne-hem obliku, pa je najbolje da ga, za maksimalne efekte, unosite uz vitamin C – pomorandže, kivi... Možete da napravite neki smuti napitak od ovog voća i u njega dodate malo kakaa u prahu.

Sadrži magnezijum

Kakao je takođe jedan od najvećih izvora magnezijuma, među namirnicama biljnog porekla. Magnezijum je važan za zdravlje srca, a pomaže i da se glukoza pretovri u energiju, omogućavajući mozgu da normalno funkcioniše, da razmišljate jasno i da se bolje koncentrišete.

Više kalcijuma nego kravlje mleko

Čist kakao sadrži više kalcijuma nego kravlje mleko – oko 160 miligrama na 100 grama, u odnosu na 125 miligrama na 100 mililitara mleka.

Poboljšava raspoloženje

Kakao je dobar izvor serotonina, triptofana, tirozina i feniletilamina. Ovi neurotransmiteri čine da se osećate srećno i dobro, a čak i ublažavaju simptome depresije. Dakle, šolja toplog kakaa može biti sjajan način da se na brzinu oraspoložite...

Ono na šta treba da obratite pažnju pri kupovini kakaa je sadržaj čistog kakaa u određenom proizvodu - što više čistog kakaa, to bolje.